Ministrii de finante ai zonei euro se vor intruni vineri pentru a cadea de acord privind noile obiective de reducere a deficitelor bugetare din urmatorii ani, beneficiind de performantele economice pozitive ale zonei euro.

Cei 13 ministrii se vor intruni vineri la Berlin pentru intalnirea bianuala in care se discuta problemele economice. Acestora li se vor adauga omologii din alte state membre ale UE si presedinti ai bancilor centrale in cursul zilelor de vineri si sambata.

Conform legislatiei bugetare europene, statele Uniunii Europene trebuie sa isi reduca deficitul bugetar cu mai mult de 0,5% din produsul intern brut in perioadele economice "bune".

"Conform estimarilor momentane, anul 2008 va fi o astfel de perioada buna", a declarat o sursa familiara cu acest eveniment. "Nu stim cat de mare va fi cresterea economic, dar suntem convinsi ca va fi o perioada buna si legislatia bugetara europeana explica foarte precis deciziile ce trebuie luate in astfel de perioade", a declarat sursa potrivit NewsIn.

"Eurogrupul va defini in primul rand politica fiscala pentru perioada ce va urma si apoi fiecare ministru de finante in parte va deveni responsabil de aplicarea pe plan national a acestor masuri care, insumate, vor duce la atingerea obiectivului pentru intreaga zona euro", a continuat aceasta sursa.

Comisia se asteapta ca deficitul bugetar in zona euro sa scada in acest an pana la 1,4% din PIB, fata de nivelul de 2% din PIB atins in 2006. in mare parte reducerea deficitului bugetar in zona euro depinde de performanta principalei economii ale acestei zone, Germania.

Germania a impresionat anul trecut economistii prin reducerea deficitului sau pana sub nivelul maxim permis de UE, planuind sa reduca in continuare deficitul si in cursul acestui an, insa pentru 2008 nu are planuri in acest sens.

Legislatia bugetara europeana prevede ca un stat isi poate reduce deficitul bugetar cu mai putin de 0,5% in cazul in care este implicata in reforme structurale costisitoare. Berlinul va declara ca reducerea taxelor aplicate companiilor incepand cu 2008 reprezinta o astfel de reforma structurala, insa multi nu sunt de acord cu acest lucru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri