Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB) si-a dublat anul trecut profitul inainte de impozitare pana la 1,88 miliarde euro, din care peste un sfert provine din vanzarea Raiffeisenbank Ucraina si a unui pachet minoritar de actiuni al Bancii TuranAlem din Kazahstan, potrivit bilantului bancii
RZB, institutia centrala a grupului bancar austriac Raiffeisen, afisase pentru anul 2005 un profit inainte de impozitare de 930 milioane euro, calculat conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS). Profitul dupa impozitare a fost de 1,63 miliarde euro in 2006, iar daca se exclud rezultatele exceptionale, acesta a fost de 1,035 miliarde euro.

Banca a obtinut anul trecut venituri exceptionale de 596 milioane de euro din vanzarea Raiffeisenbank din Ucraina si a unui pachet minoritar de actiuni de la Banca TuranAlem din Kazahstan. Fara a lua in calcul aceste rezultate exceptionale, grupul RZB a reusit sa obtina anul trecut un profit inainte de impozitare de 1,286 miliarde euro, in crestere cu 38,3% fata de 2005.

Este pentru prima data in istoria sa cand grupul obtine un profit inainte de impozitare de peste 1 miliard de euro, se mentioneaza in comunicat.

"RZB are o rentabilitate economica sustinuta si continua sa creasca mai repede decat piata si de aici si dezvoltarea activtatii in Austria si in Europa Centrala si de Est", a declarat potrivit NewsIn, presedintele grupului financiar austriac, Walter Rothensteiner.

Venitul net din dobanzi dupa provizioane a crescut anul trecut cu 31,5% pana la 1,84 miliarde euro, cel din comisioane a avansat cu 43,7% la 1,18 miliarde euro, iar veniturile din tranzactionare au crescut in 2006 cu 48,8% pana la 257 milioane euro.

Activele totale ale grupului RZB au crescut anul trecut cu 23,2%, de la 93,9 miliarde euro la finalul anului 2005 la 115,6 miliarde euro in decembrie 2006, iar aproape doua treimi (64%) din active au provenit din tari membre ale Uniunii Europene. RZB a reusit, astfel, sa depaseasca cu mai mult de doua ori media cresterii pietei austriece, care a fost anul trecut de 9,9%, potrivit Bancii Centrale din Austriei (OeNB). Cota de piata a RZB din punct de vedere al activelor totale a ajuns in 2006 la 14,4%, fata de 13% cat era la sfarsitul anului 2005.

Raiffeisen si-a sporit anul trecut veniturile obtinute de pe segmentul companiilor cu 17% la 236,6 milioane de euro. "Cea mai mare competitie de pe piata bancara austriaca se inregistreaza pe segmentul de clienti companii. RZB obtine rezultate cu mult peste media sectorului de multi ani", a spus Rothensteiner.

RZB a detinut in 2006 pozitia de lider pentru un volum semnificativ de credite sindicalizate, care a contribuit, de asemenea, la succesul inregistrat in activitatea de servicii bancare pentru companii mari (corporate banking). Cu 63 de mandate, RZB este liderul pietei sindicalizarilor din Europa Centrala si de Est, se mentioneaza in bilantul bancii.

Raportul dintre cheltuielile administrative si veniturile din operatiuni a scazut anul trecut cu 2,2% la 56,7%, iar rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a crescut cu 15,2 puncte procentuale pana la 39,1%. Capitalurile proprii ale RZB au crescut anul trecut cu 927 milioane euro pana la 4,8 miliarde euro. Rentabilitatea activelor inainte de impozitare (ROA) s-a imbunatatit de la 1,17% la 1,25%, fara a include si rezultatele exceptionale, se mentioneaza in comunicat.

Raiffeisen International Bank-Holding AG, subsidiara pentru afacerile grupului in Europa Centrala si de Est, a inregistrat anul trecut o crestere a acttivelor cu 37% pana la aproximativ 56 miliarde de euro. Numarul de clienti retail din reteaua Raiffeisen International in Europa Centrala si de Est a crescut cu peste 150.000 in fiecare luna pana la 12,1 milioane la finalul anului trecut. Raiffeisen International este prezenta pe 18 piete central si est-europene, unde dispune de o retea de 2.850 de unitati.

Subsidiara romaneasca a grupului, Raiffeisen Bank Romania, avea la finalul anului trecut active de 13,8 miliarde lei (4,09 miliarde euro) si detinea o cota de piata de 8,03%, potrivit datelor bancii centrale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri