Fanii marilor cluburi de fotbal din toată lumea au intrat în jocul echipelor favorite și au cheltuit sute de milioane de dolari pentru a deține crypto-token-uri sau jetoane virtuale, dacă am forța o traducere în limba română.

Potrivit unei analize realizate către cei de la BBC, se estimează că au fost cheltuite peste 350 de milioane de dolari pentru aceste monede virtuale eliberate de cluburile de fotbal.

Unele dintre aceste jetoane virtuale sunt comercializate pentru a oferi cumpărătorului avantaje și în lumea reală, dar criticii spun că aceste avantaje sunt nesemnificative - unul a oferit șansa de a vota melodii pentru a fi ascultate pe stadioane.

Până acum, în cele cinci ligi europene majore, 24 de cluburi diferite au lansat sau iau în considerare lansarea de jetoane-virtuale pentru fani, inclusiv opt echipe din Premier League.

Majoritatea oferă jetoane asemănătoare unei criptomonede specifice clubului. Monedele virtuale pot fi cumpărate și vândute, iar valoarea lor crește și scade în funcție de cerere și ofertă.

Unele cluburi, cum ar fi Manchester City, vând și obiecte de colecție digitale cunoscute sub numele de NFT (non-fungibile tokens).

Majoritatea cluburilor care oferă active virtuale către fani s-au înscris la o companie numită Socios care organizează vânzarea inițială și tranzacționarea ulterioară a monedelor virtuale - dar și alte platforme, inclusiv Binance și Bitci, sunt în creștere.

Cei de la Socios au declarat pentru BBC News că a vândut monede în valoare de 270-300 de milioane de dolari prin aplicația lor. Din păcate nu divulgă și valoarea de bani merg direct la cluburi.

Totuși, sunt câteva informații care circulă prin piață:

  • Lazio, Manchester City, Porto și Santos au generat cele mai mari vânzări
  • Lazio Roma a încasat de la fani circa 130 de milioane de dolari din vânzare acestor jetoanele virtuale - Ca o comparație, cele 16 cluburi de fotbal din Liga 1 se bucură la 28,5 milioane de euro plătiți de către televiziunile din România ca drepturi de televizare.
  • Crypto-jetoanele de la Manchester City și Lazio au scăzut în valoare cu 70% față de momentul lansării, principala cauză fiind faptul că ambele cluburi au vândut prea mult și prea rapid.
  • Internationale Milan și Trabzonspor au monede virtuale care au înregistrat un ritm de creștere mai puternic decât cel al Bitcoin
  • Cele mai importante 13 cluburi dețin în „zestrea” lor monede virtuale evaluate la 1,9 miliarde de dolari
  • În piață, fanii ar deține un total de circa 376 de milioane de dolari

Potrivit specialiștilor, piața este extrem de volatilă, prețurile fluctuând destul de mult, iar în condițiile în care cluburile controlează 80% din oferta de crypto-jetoane, dacă unul dintre cluburi scoate pe piață un pachet mare spre vânzare, prețurile riscă să se prăbușească, iar averea reală a fanilor să scadă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri