Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet a spus ca industria derivativelor construite pe credite nu tine cont de pericolele de pe piata si a cerut mai multa transparenta si o monitorizare mai atenta a riscurilor

"Impartirea riscurilor prin derivativele de credite a transformat felul in care bancile iau deciziile privitoare la imprumuturi si afecteaza deciziile de politica monetara ale bancii centrale", a spus Trichet potrivit NewsIn, adaugand ca este neclar felul in care instrumentele complexe au crescut rezistenta sistemului financiar. "Derivativele de credite si pietele structurate de credite transforma sistemul financiar", a spus Trichet la intruniurea anuala a asociatiei International Swaps and Derivatives.

Pentru ca instrumentele sa creasca totusi rezistenta, riscurile trebuie cuantificate corect si gestionate adecvat si este nevoie de lichiditate ampla, a spus Trichet. "Nu suntem siguri ca aceste trei conditii sunt intr-adevar intrunite, mai ales ca instrumentele pentru impartirea riscurilor de credite nu au fost testate inca in conditii de stres", a declarat seful BCE. Investitorii agresivi au o atitudine mai volatila in fata riscurilor, dar registrele lor contabile "nu sunt neaparat destul de rezistente ca sa suporte socurile majore", a adaugat Trichet.

Presedintele BCE a spus ca un motiv special de ingrijorare este posibilitatea ca evenimentele care reprezinta socuri sa conduca la comportamente de masa, ceea ce ar putea reduce lichiditatea. "Probabilitatea aparitiei unor astfel de probleme de lichiditate este redusa, dar pierderile posibile pentru sistemele financiare daca aceste probleme se concretizeaza sunt imense", a atentionat seful BCE. "Teama resimtita in actualele piete financiare este ca majoritatea jucatorilor de pe piata se complac prea mult", a mai spus Jean-Claude Trichet.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | Cehia ar putea ține granițele închise timp de 6 luni
Setari Cookie-uri