Parlamentul de la Sofia l-a ales ca prim-ministru pe omul de afaceri Kiril Petkov, în vârstă de 41 de ani, liderul partidului Continuăm Schimbarea (PP), absolvent al universităţii americane Harvard, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Deputaţii au votat cu o majoritate de 134 de voturi în parlamentul cu 240 de membri după ce PP a reuşit să alcătuiască o coaliţie guvernamentală de patru partide.

Petkov (41 de ani) va conduce o coaliţie guvernamentală inedită, alături de socialişti, partidul antisistem 'Există un Astfel de Popor' şi formaţiunea de centru-dreapta Bulgaria Democratică, sub motto-ul 'toleranţă zero faţă de corupţie'.

''Voi insista să fie expusă corupţia de la cel mai mic la cel mai mare nivel'', a declarat Kiril Petkov în parlament înaintea alegerii sale în funcţia de prim-ministru. El le-a cerut tuturor parlamentarilor să susţină schimbările necesare pentru a reforma sistemul judiciar.

Noul guvern îşi preia mandatul după opt luni de impas politic şi două guverne interimare, după un deceniu în care premier a fost Boiko Borisov, liderul partidului GERB.

Petkov a promis să combată corupţia în rândul politicienilor bulgari, să accelereze creşterea anuală a economiei la peste 5% din PIB şi să adopte măsuri de încurajare a recuperării întârzierilor faţă de economiile occidentale.

Cabinetul său va trebui să facă faţă unor provocări diverse, mergând de la majorarea preţurilor energiei la rata mică de vaccinare anti-COVID-19.

Kiril Petkov a promis să promoveze integrarea mai profundă a Bulgariei în Uniunea Europeană şi NATO şi să intensifice discuţiile cu Macedonia de Nord pentru a soluţiona disputa istorică care a determinat Sofia să blocheze începerea negocierilor de aderare între autorităţile de la Skopje şi UE.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri