Instanța supremă a UE a decis că părinții de același sex și copiii lor trebuie să fie recunoscuți ca familie în toate statele membre. Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a declarat într-o hotărâre că dacă o țară recunoaște o relație parentală cu un copil, atunci fiecare stat membru ar trebui să facă același lucru pentru a garanta dreptul copilului la libera circulație.

Cazul copilului fără țară

Cazul a ajuns în fața instanței după ce autoritățile bulgare au refuzat să dea un certificat de naștere fiicei nou-născute dintr-un cuplu de același sex, pe motiv că un copil nu poate avea două mame, scrie Euronews.

Kalina Ivanova, de origine bulgară și partenera sa britanică Jane Jones, născută în Gibraltar (teritoriu britanic), sunt ambele înregistrate ca mame ale Sarei, care s-a născut în Spania în 2019. Dar niciunul dintre părinți nu este de origine spaniolă, ceea ce înseamnă că cetățenia în acea țară nu este permisă și, în conformitate cu Actul privind naționalitatea britanică din 1981, Jones nu poate transfera cetățenia britanică fiicei sale, deoarece ea s-a născut în Gibraltar.

Pe această bază, Ivanova a cerut cetățenia bulgară pentru copilul ei, care a fost ulterior respinsă din cauza că Bulgaria nu recunoaște legal căsătoriile și parteneriatele între persoanele de același sex.

Citește și: UE ar putea sancționa România pentru că nu a recunoscut căsătoria dintre persoane de același sex

În consecință, Sara a fost expusă riscului de apatridie, fără acces la cetățenie, în imposibilitatea de a părăsi țara de reședință a familiei sale, Spania, precum și fără documente personale, limitându-i, prin urmare, accesul la educație, asistență medicală și securitate socială.

De asemenea, Curtea Europeană de Justiție a decis că fetiței ar trebui să i se elibereze un pașaport bulgar.

„Judecătorii au făcut lumină într-un caz mult așteptat pentru această familie. Acesta este o adevărată dovadă a faptului că UE este o uniune a egalității și așteptăm cu nerăbdare să vedem familiile curcubeului bucurându-se de dreptul lor la libertatea de mișcare și de alte drepturi fundamentale pe picior de egalitate cu oricine altcineva. Este important ca hotărârea să fie pusă în aplicare imediat, nu numai pentru Sara și familia ei, ci și pentru alte familii care se confruntă cu lupte similare în UE”, a precizat Arpi Avetisyan, șeful de litigii la ONG-ul ILGA-Europe.

Cazul nu poate fi atacat cu recurs.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri