Cresterea salariilor s-a accentuat in zona euro in 2006, au spus ieri reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE), care au atras atentia ca sunt ingrijorati din cauza accentuarii presiunilor inflationiste, relateaza NewsIn.

Analistii BCE se tem ca soliditatea cresterii economice si rata mai scazuta a somajului ar putea alimenta o spirala a preturilor salariilor in cele 13 tari membre ale zonei euro, deoarece lucratorii vor cere partea lor din castiguri, ceea ce va pune capat perioadei in care inflatia a fost temperata.

Noile cifre din buletinul BCE pe aprilie arata o crestere a costurilor muncii in 2006, dar a crescut si productivitatea cu cel accelerat ritm din ultimii peste sase ani, ceea ce ar trebui sa compenseze presiunea preturilor.

Analistii Bancii Centrale Europene au spus ca nivelul moderat al cresterii salariale in zona euro reflecta faptul ca au existat cresteri mici in unele tari, care au compensat majorarile accentuate din altele, iar datele privitoare la productivitate sunt si acestea contradictorii.

Costurile totale ale muncii pe ora au crescut cu 2,5% in trimestrul al patrulea din 2006, pe o baza medie anuala, fata de 2,4% in 2005. Cresterea salariilor negociate s-a accelerat la 2,2% si a crescut si nivelul compensatiilor pentru un angajat.

Un aspect pozitiv al situatiei este ca a crescut productivitatea muncii. Analistii BCE estimeaza ca productivitatea totala a muncii a crescut cu 1,8% in trimestrul al patrulea 2006, cel mai accelerat ritm din anul 2000, iar cresterea medie anuala s-a dublat la 1,4% in 2006.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet a spus saptamana trecuta ca institutia pe care o conduce face toate eforturile pentru cresterea productivitatii muncii, fapt care ar putea indica o accentuare a potentialului de crestere a zonei euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Leul, cea mai slaba performanta din CEE