Rusia a lansat cu succes noua sa rachetă spaţială de ultimă generaţie Angara, într-o perioadă în care Moscova încearcă să îşi modernizeze flota spaţială pentru a se impune din nou ca o putere orbitală de prim rang, informează AFP, citată de Agepres.

Racheta Angara-A5 a fost lansată luni seară de pe cosmodromul militar din Pleseţk, a anunţat agenţia spaţială rusă Roscosmos într-un comunicat.

Reuşita acestei misiuni a fost salutată pe Twitter de directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, care a spus că lansarea de luni seară a fost un succes.

Aceasta a fost cea de-a treia lansare-test realizată după anul 2014 pentru o rachetă Angara, un lansator greu cu un motor dezvoltat în cadrul programului ce vizează înlocuirea lansatoarelor îmbătrânite Proton, bazate pe o tehnologie ce datează din anii 1960.

Angara, care poartă numele unui râu din Siberia, beneficiază de o tehnologie mai curată, întrucât este propulsată cu ajutorul unui amestec de kerosen şi oxigen lichid, mult mai puţin poluant decât combustibilul poluant folosit în cazul lansatoarelor Proton.

Acest program spaţial, ale cărui linii directoare datează din anii 1990, a acumulat însă multe întârzieri, iar calendarul stabilit de autorităţile ruse în momentul primei lansări, din 2014, nu a fost respectat.

Sursă a unei imense mândrii naţionale în epoca sovietică, sectorul spaţial rusesc a fost afectat după dezmembrarea fostei URSS de scandaluri de corupţie, reduceri bugetare, întârzieri în serie şi incidente tehnice stânjenitoare.

Însă acest sector a depus eforturi în ultimele luni pentru a prezenta o imagine mai convingătoare, afişându-şi mai ales ambiţiile din domeniul turismului spaţial şi reuşind de curând, de exemplu, să trimită fără probleme un miliardar japonez pe orbita Pământului.

Sursa foto: Captura video - Roscosmos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri