Discuţii urgente între reprezentanţii ţărilor care participă la formatul de dialog Normandia (Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina) asupra rezolvării conflictului din Donbas (estul Ucrainei) urmează să aibă loc joi la Moscova, relatează Agerpres.

Această reuniune intervine pe fondul escaladării tensiunilor între Moscova şi Kiev ca urmare a comasării de trupe şi echipamente militare ruseşti în apropiere de frontiera cu Ucraina, ceea ce a provocat temeri privind o posibilă agresiune rusă în ţara vecină.

Discuţiile, a căror gazdă va fi Dmitri Kozak, şef-adjunct al administraţiei prezidenţiale a Federaţiei Ruse, se vor derula în formatul Normandia, ce implică medierea Franţei şi a Germaniei, pentru prima oară din 2019.

Jens Plötner, consilier pentru politica externă al cancelarului german Olaf Scholz, va reprezenta guvernul german, în timp ce diplomatul Emmanuel Bonne, consilier al preşedintelui Emmanuel Macron, va reprezenta Franţa. Deocamdată nu este clar cine va reprezenta Ucraina la aceste discuţii.

Plötner se va deplasa la Moscova săptămâna aceasta, a indicat anterior purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, care a refuzat totuşi să confirme o ştire apărută în media germane privind o posibilă întâlnire între cancelarul Olaf Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin în ianuarie.

Reprezentanţii celor patru ţări s-au întâlnit în Normandia în 6 iulie 2014, pentru prima oară după anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova.

Cele patru ţări încearcă să găsească o rezolvare a conflictului din Donbas (estul Ucrainei), care continuă de aproape opt ani, în pofida unui plan de pace aflat în impas.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru încălcarea acordului de încetare a focului în regiunile Doneţk şi Lugansk (componente ale Donbas). Peste 13.000 de persoane au fost ucise în urma luptelor dintre trupele guvernamentale ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Moscova în estul Ucrainei din 2014, potrivit unui bilanţ al ONU.

Conflictul din Donbas şi situaţia de la frontiera dintre Rusia şi Ucraina figurează pe agenda vizitei oficiale a ministrului de externe german Annalena Baerbock, miercuri, la Washington, notează dpa.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri