Marea Britanie a desfăşurat 31 de arme nucleare în timpul războiului împotriva Argentinei pentru controlul asupra insulelor Malvine (Falkland) în anul 1982, relevă un document guvernamental declasificat, consultat de website-ul de jurnalism de investigaţie Declassified UK.

Documentul, păstrat la Arhivele Naţionale britanice, oferă pentru prima dată precizări asupra numărului de arme nucleare, după ce Ministerul Apărării britanic a admis în anul 2003 că flota sa desfăşurată atunci în zona Atlanticului de Sud era echipată cu armament nuclear.

Declassified UK notează că desfăşurarea armelor nucleare a creat la acel moment tensiuni la Londra între ministerele Apărării şi de Externe, dată fiind posibila încălcare a tratatelor internaţionale privind neproliferarea, responsabilii militari respingând cererea Foreign Office ca acele arme să fie debarcate la baza britanică din Insula Ascensión.

Bombele nucleare au fost transferate pe cele mai mare nave de luptă britanice, HMS Hermes şi HMS Invincible, pe cea din urmă activând ca pilot de elicopter prinţul Andrew, fiul reginei Elisabeta a II-a. În luna mai 1982, HMS Hermes avea la bord 18 arme nucleare şi HMS Invincible 12, încă una fiind pe o navă auxiliară.

Conform documentului, aceste nave s-au aflat tot timpul în interiorul ''zonei de excludere totală'' impuse de Marea Britanie în jurul insulelor Malvine, fără ca respectivele arme nucleare să fi intrat în alte ape teritoriale.

Pe data de 2 aprilie 1982, trupele argentiniene au ocupat Insulele Malvine (Falkland), în timpul dictaturii militare a lui Leopoldo Galtieri, confruntată cu lupte interne şi cu o criză economică. Premierul britanic de la acea vreme, Margaret Thatcher, a ordonat o intervenţie militară pentru a le recupera. Conflictul, în care au murit 255 de soldaţi britanici şi 650 argentinieni, s-a încheiat pe 14 iunie cu victoria trupelor britanice. Marea Britanie şi-a menţinut astfel controlul asupra acestui arhipelag, situat la 400 de mile marine de ţărmul Argentinei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri