Protestele violente din Kazahstan par să fi luat sfârșit, după zile întregi în care oamenii au ieși pe străzile capitalei pentru a manifesta împotriva prețurilor ridicate ale combustibilului, dar fi față de corupția regimului kazah. Rusia, însă, continuă să aibă o prezență solidă în statul kazah, ba mai mult, continuă încă să aducă trupe ale armatei în Nur-Sultan, capitala Kazahstanului.

Peste 5.000 de oameni, considerați „criminali înarmaţi, au fost lichidaţi”. Armata rusă a fost un factor decisiv care a dus la înăbușirea revoltelor populare.

„Până la acest moment, 5.135 de persoane au fost reținute în Kazahstan”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne kazah, ptorivit Digi24.

Deocamdată nu se cunoaște cu exactitate numărul cetățenilor care au murit în timpul protestelor violente din ultimele zile, în care forțelor de ordine li s-a permis să tragă focuri în oameni. Președintele Kassym-Jomart Tokayev a ținut permanent legătura cu președintele rus, Vladimir Puțin, căruia i-a mulțumit pentru ajutorul venit din partea armatei.

Situație ca după război în Kazahstan: Rafturi goale în supermarket-uri iar telefonia mobilă și internetul sunt blocate

Deși situația s-a stabilizat în Kazahstan, blocajul informativ continuă, însă să reprezinte o problemă majoră. Oamenii încă nu au acces la internet și la telefonie mobilă și le este greu să comunice cu rudele din țară, iar cozile la magazine și supermarket-uri sunt interminabile, în contextul în care multe dintre ele au fost jefuite, iar mâncarea se găsește tot mai greu.

„Fiica mea s-a dus la Almatî (capitala economică a ţării - n.r.) acum două zile, dar nu se poate întoarce. Se află la periferia oraşului cu bunicul ei, nu se mişcă de acolo. Nu putem face nimic”, a declarat Zara, o femeie care locuiește în Nur-Sultan.

„Şi la supermarketuri toate rafturile sunt goale. Nu mai e nici pâine, nici lapte, nici cartofi. Până şi băuturile alcoolice s-au terminat, mai există doar bere fără alcool”, a spus o altă femeie.

Și la ATM-uri au fost probleme majore. Un alt cetățean transmite că nu a avut posibilitatea de a-și retrage banii de pe card pentru că bancomantele sunt goale.

Sursa foto: captură video / YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri