Grupul financiar francez Societe Generale (SocGen) a preluat 75% din capitalul Banka Popullore din Albania, ca parte a strategiei grupului de a face din sud-estul Europei a treia regiune de pe continent ca pondere din afara Frantei,dupa Cehia si Romania, a anuntat institutia.

Tranzactia urmeaza sa fie aprobata de autoritatile albaneze de supraveghere. Banka Popullore, care are 42.000 de clienti, 30 de sucursale si detinea active de 230 milioane de euro la sfarsitul anului trecut, a fost infiintata in martie 2004 si a ajuns sa detina o cota de piata de 5% in sistemul bancar albanez, potrivit datelor publicate de SocGen, informeaza NewsIn.

Interesul Societe Generale pentru piata albaneza vine din avansul economic rapid, ca urmare a reformelor lansate acum zece ani, pentru deschiderea si liberalizarea economiei de piata a acestei tari. Produsul intern brut (PIB) al Albaniei creste din 2003 cu aproximativ 6% pe an, iar inflatia anuala se mentine la un nivel stabil, in apropiere de 3%. Sistemul bancar al Albaniei a avut o evolutie considerata foarte buna in 2005, deoarece volumul creditelor a crescut cu 82%, iar cel al depozitelor clientilor cu 16%, se arata in comunicatul mentionat.

Achizitia este facuta in conformitate cu strategia de dezvoltare a Societe Generale, de a deveni una dintre cele mai importante institutii bancare din sud-estul Europei, unde are subsidiare in Serbia, Muntenegru, Croatia si Slovenia. Grupul financiar francez a intrat la inceputul acestui an si pe piata din Republica Moldova, prin achizitia a 70,57% din actiunile bancii Mobiasbanca, pentru care a platit 18,4 milioane euro.

Cu aproape un milion de clienti si 238 de unitati bancare, sud-estul Europei va deveni a treia regiune din Europa a diviziei internationale de retail banking a Societe Generale, dupa Cehia (Komercni Banka) si Romania (BRD), se mai arata in comunicat.

Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri financiar-bancare din Europa si a saptea companie franceza ca marime dupa valoarea de piata, cu o capitalizare bursiera de peste 60 miliarde euro. Subsidiara romaneasca a grupului financiar francez, BRD - Groupe Societe Generale, are in prezent o retea de peste 600 de unitati, 1.000 bancomate si 10.000 POS-uri, iar activele bancii insumau 28 miliarde lei (8,2 miliarde euro) la sfarsitul anului trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri