SUA au acuzat vineri Rusia că a "poziţionat în avans" agenţi în Ucraina pentru a desfăşura o operaţiune care să poată servi drept "pretext pentru o invazie" a forţelor Moscovei, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Rusia pune bazele pentru a avea posibilitatea de a crea toate piesele unui pretext pentru o invazie, inclusiv prin intermediul unor acte de sabotaj şi a unor operaţiuni de lansare a unor informaţii, acuzând Ucraina că pregăteşte un atac iminent împotriva forţelor ruse în estul Ucrainei", a spus un înalt responsabil american, prezentând informaţiile de care dispune Washingtonul în acest sens.

Guvernul american avertizează de mai multe săptămâni în legătură cu posibilitatea ca Moscova, pe care o acuză că a desfăşurat aproape 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană în vederea unei potenţiale ofensive, să creeze anterior un "pretext" pentru a trece la acţiune.

Consilierul preşedintelui Joe Biden pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat acest lucru şi joi în faţa presei, promiţând detalii privind concluziile serviciilor de informaţii americane, dar precizând în acelaşi timp că acestea cred că Kremlinul nu a luat încă o decizie definitivă privind un eventual atac.

"Am văzut această strategie la lucru în 2014", atunci când Rusia a anexat Crimeea, "ei pregătesc această strategie din nou", a avertizat Jake Sullivan.

Potrivit înaltului responsabil care a furnizat detalii suplimentare vineri, Washingtonul "dispune de informaţii care indică faptul că Rusia a poziţionat deja în avans agenţi pentru a derula operaţiuni sub un steag fals în estul Ucrainei".

"Aceşti agenţi sunt instruiţi în gherilă urbană şi utilizarea de explozibili pentru a desfăşura acte de sabotaj împotriva forţelor aliate Rusiei", dându-se drept ucraineni, a adăugat el.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a infirmat vineri relatările din media occidentale potrivit cărora Moscova ar pregăti o provocare în estul Ucrainei, calificându-le drept informaţii "nefondate", informează agenţia TASS, preluată de Reuters.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri