Barclays, a treia banca din Anglia, a anuntat ieri ca va prelua ABN Amro, cea mai mare banca olandeza, pentru 67 de miliarde de euro (91,2 miliarde dolari), aceasta fiind cea mai mare tranzactie de pe piata serviciilor financiare din toate timpurile

Barclays, a treia banca din Anglia, a anuntat ca va prelua ABN Amro, cea mai mare banca olandeza, pentru 67 de miliarde de euro (91,2 miliarde dolari), aceasta fiind cea mai mare tranzactie de pe piata serviciilor financiare din toate timpurile.

Bancile au precizat ca au cazut de acord privind vanzarea grupului bancar LaSalle din Chicago, detinut de ABN, companiei Bank Of America pentu suma de 21 miliarde dolari. Aceasta tranzactie este o conditie pusa de banca britanica pentru a accepta achizitia ABN AMRO, care se va finaliza in al patrulea trimestru al anului curent.

Investitorii ABN vor primi 3,225 actiuni Barclays pentru fiecare actiune ABN pe care o detin. Cele doua banci au afirmat ca potrivit acestui acord, o actiune ABN este evaluata la 36,25 euro, inclusiv dividendul acordat de ABN pentru anul 2006. Actionarii Barclays vor detine aproximativ 52% din noua entitate creata, ce va fi denumita Barclays Plc.

In opinia analistilor, pretul ar putea fi prea mic pentru a asigura succesul ofertei Barclays sau pentru a elimina o propunere concurenta. Astfel, conducerea ABN va lua in considerare si propunerile celorlalti investitori interesati de preluare, chiar daca, potrivit presedintelui bancii olandeze, Rijkman Groenink, fuziunea cu Barclays reprezinta cea mai buna optiune pentru actionari.

Directorul executiv al Barclays, John Varley, in varsta de 51 ce ani, va fi CEO-ul bancii nou create, iar Robert Diamond, 55 de ani, seful operatiunilor de investment banking din cadrul Barclays, va ocupa pozitia de presedinte. Presedintele consiliului de administratie al ABN, Arthur Martinez, 67 de ani, isi va pastra pozitia pe care o ocupa in acest moment, relateaza Bloomberg.

Barclays se afla pe pozitia a treia in randul celor mai mari banci ale Marii Britanii, dupa HSBC si Royal Bank of Scotland. In cazul concretizarii acestui deal, banca ar urca pe pozitia secunda, devenind un competitor al celor mai mari doua banci ale lumii, HSBC si gigantul american Citigroup. Fuziunea dintre cele doua banci va da nastere unui grup cu 47 de milioane de clienti si peste 217.000 de angajati, acoperind un teritoriu din Africa de Sud pana in Brazilia.

Care sunt, de fapt, motivele pentru care cea mai mare banca olandeza va fi vanduta? ABN Amro a fost supusa unor presiuni puternice din partea investitorilor, printre care se numara si fondul de hedging TCI Fund Management LLP, care au cerut vanzarea sau divizarea bancii. Scopul final? Generarea unor randamente mai ridicate pentru actionari, dupa mai multi ani de rezultate financiare slabe.

ABN Amro a fost consultata de Lehman Brothers, Morgan Stanley, N.M. Rothschild, UBS si propria banca de investitii. Barclays a primit consultanta din partea Credit Suisse Group, Deutsche Bank AG, JPMorgan Cazenove si Lazard Ltd., dar si din partea diviziei proprii specializate, Barclays Capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri