Premierul polonez Mateusz Morawiecki a descris gazoductul Nord Stream 2, care leagă direct Rusia de Germania ocolind Ucraina, drept ''instrumentul de şantaj'' al Moscovei, context în care a apreciat că actuala creştere a preţurilor la energie în Europa este deopotrivă efectul comportamentului Rusiei şi al politicii UE.

''Facem un apel către colegii noştri germani să-şi dea seama de enormele riscuri rezultate din oferirea acestui instrument de şantaj Moscovei'', a spus premierul polonez, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres, la o conferinţă de presă comună cu omologul său leton Arturs Krisjanis Karins, aflat în vizită oficială în Polonia.

Anterior, Mateusz Morawiecki a descris proiectul Nord Stream 2, controlat de compania rusă Gazprom şi în care au participaţii de asemenea companii germane, drept ''nefast'' şi ''dăunător pentru securitatea nu doar a Ucrainei şi Europei Centrale'', ci a întregii Europe.

La rândul său, premierul leton Arturs Krisjanis Karins s-a referit la cele ''patru crize'' comune ale ţării sale şi Poloniei, enumerând ''COVID-19, atacurile hibride dinspre Belarus, mobilizarea ameninţătoare a trupelor ruse la frontiera cu Ucraina şi creşterea preţurilor la energie''. ''În cazul unei agresiuni a Moscovei contra Ucrainei, este important ca partenerii UE şi NATO să demonstreze că nu vor ceda'', a subliniat el.

În opinia lui Morawiecki, ''nu este niciun secret că Rusia pregăteşte invadarea Ucrainei, dar planurile sunt numai în capul unei persoane sau unui mic grup de persoane la Moscova''.

Atât premierul polonez cât şi omologul său leton au fost de acord că actuala situaţie a pieţei energetice europene, caracterizată de creşterile de preţuri, este un rezultat atât al ''forţelor externe'', cum ar fi atitudinea ''oportunistă'' a Moscovei, conform declaraţiei lui Morawiecki, cât şi al ''politicii iresponsabile şi dogmatice a UE prin implementarea sistemului de comercializare a emisiilor'' de carbon.

''Ţara mea susţine transformarea verde a UE, dar cetăţenii de rând nu pot suporta costurile ei'', a atras atenţia premierul leton.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri