Noul guvern de centru de la Sofia este hotărât să introducă Bulgaria în zona euro începând din 2024, a declarat ministrul Finanţelor, Assen Vassilev, într-un interviu pentru Reuters.

Assen Vassilev, absolvent al Universităţii Harvard ca şi premierul Kiril Petkov, a spus că nici creşterea inflaţiei şi nici deficitul fiscal preconizat pentru acest an nu ar trebui să modifice planurile Bulgariei de a adopta moneda euro la un curs de 1,95583 leva pentru un euro, conform Agerpres.ro.

"Am reconfirmat data ţintă de 1 ianuarie 2024 pentru aderarea Bulgariei la euro. Din punct de vedere tehnic facem toate demersurile, şi merge destul de bine, aşa că nu cred că vor fi probleme aici", a spus Assen Vassilev care s-a declarat "destul de încrezător" cu privire la data aderării.

Cu un produs intern brut per capita situat la jumătate faţă de media din UE, Bulgaria speră că aderarea la euro va accelera viteza cu care va reduce decalajul care o separată de ţările bogate din Occident.

"Sunt două beneficii majore: costul afacerilor va scădea iar celălalt este încrederea investitorilor. Atunci când eşti parte din zona euro, investitorii se simt mult mai confortabil", a spus oficialul bulgar.

Cu una din cele mai mici datorii din UE, Bulgaria îndeplineşte criteriile nominale pentru aderarea la moneda unică, exceptând cel privind inflaţia, care în luna decembrie 2021 a urcat la 6,8% în ritm anual, din cauza exploziei preţurilor la energie.

Assen Vassilev a spus că în 2022 inflaţia se va situa uşor peste media din UE, din cauza costurilor cu energia, dar crede că anul viitor se va apropia de media din UE.

Însă pentru a-şi putea atinge obiectivul de aderare la zona euro, Bulgaria trebuie să convingă restul statelor membre că este serioasă cu privire la combaterea corupţiei şi de asemenea să îi convingă pe bulgari că trecerea la euro nu va conduce la preţuri mai mari.

Peste jumătate dintre bulgari nu cred că adoptarea monedei euro este ceva pozitiv iar 77% se tem că pe parcursul trecerii la moneda unică vor apărea practici abuzive de stabilire a preţurilor, potrivit rezultatelor unui Eurobarometru publicat în luna iulie.

Cu toate acestea, Vassilev este încrezător că reformele avute în vedere vor da rezultate în lupta împotriva corupţiei, în timp ce o campanie de informare care va începe la vară va conduce la creşterea sprijinului publicului pentru moneda unică.

"Vrem să facem mai uşor pentru fiecare afacere, pentru fiecare persoană să vadă ce înseamnă în realitate trecerea la euro şi apoi să decidă dacă asta e ceva bun sau rău pentru ei", a spus ministrul bulgar al Finanţelor.

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri