Executivul Uniunii Europene (UE) va anunta, in data de 16 mai, daca Cipru si Malta pot trece, anul viitor la moneda unica europeana, potrivit declaratiilor facute de catre comisarul european pentru economie si politica monetara, Joaquin Almunia si preluate de ziarul turcesc The New Anatolian.

Este probabil ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa-si afirme de asemenea, pozitia fata de integrarea celor doua state in zona euro in jurul aceleiasi date. In cazul in care ambele institutii sustin aderarea Ciprului si a Maltei la spatiul euro, din care fac parte, in prezent, 13 state, ministrii de finante din zona euro vor trebui sa ia o decizie finala in iunie, mai scrie The New Anatolian potrivit NewsIn.

Comisia Europeana si BCE trebuie sa analizeze daca cele doua tari-insula mediteraneene indeplinesc standardele UE referitoare la inflatie, deficit bugetar si datoria publica. Malta si Cipru au aderat la UE in 2004, alaturi de alte opt state.

Singura tara care a intrat la acea data in UE si care a adoptat deja moneda euro este Slovenia. Nivelul ridicat al inflatiei din Letonia si Lituania, care fac parte din UE tot din 2004, le-a obligat pe cele doua state sa amine planurile de intrare in zona euro. Slovacia praluieste sa intre in spatiul euro in 2009 iar Estonia si-ar putea amana aderarea pana dupa 2011, din cauza cresterii inflatiei, provocata de cresterea economica. Tintele pentru aderarea la zona euro ale altor noi membri UE, precum Romania, Bulgaria, dar si Cehia, Ungaria sau Polonia sunt inca incerte.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | Spania a raportat 6.528 de decese, de două ori mult decât China
Setari Cookie-uri