Pretul barilului Brent a depasit ieri 67 de dolari, deoarece alegerile prezindentiale din Nigeria au atras condamnarea din partea supraveghetorilor internationali si investitorii asteapta noi reactii in legatura cu livrarile de petrol din al optulea mare exportator mondial, informeaza NewsIn.

Atacurile militantilor au determinat inchiderera a aproximativ o cincime din productia de petrol a Nigeriei. Ministrul energiei, Edmund Daukoru a declarat, saptamana trecuta, ca estimeaza ca cel mai mare operator strain al tarii, Royal DutchShell isi va relua activitatea pe campul petrolier Forcados in mai.

"Situatia din Nigeria se poate inrautati in continuare, inainte sa se imbunatateasca. In agitatia actuala, ne indoim ca Shell va decide sa reia exporturile de petrol nigerian in viitorul apropiat", a declarat analistul de la Man Financial Energy Group, Edward Meir.

Pretul barilului Brent, considerat, in prezent, un reper mai bun pentru pretul global al petrolului decat petrolul de pe piata americana, a crescut cu 67 de centi, pana la 67,16 dolari in prima parte a zilei de luni. Aceasta crestere s-a adaugat celor 55 de centi castigati vinerea trecuta. Petrolul de pe piata americana s-a scumpit cu 21 de centi, pana la 64,32 de dolari.

Pretul petrolului a inceput sa creasca in 2002, pe fondul cererii puternice din Asia si problemelor globale de rafinare, care au determinat scumpirea combustibililor pentru transport. Pretul barilului Brent a fluctuat intr-un interval de cinci dolari, intre 64,76 dolari si 69,59 dolari in ultimele patru saptamani.

Nigeria ar putea oferi conditiile pentru o miscare in afara acestor limite, spun analistii. O intetire a violentei ar putea reduce si mai mult productia iar cresterea stabilitatii ar putea duce la recuperarea productiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Număr record de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în SUA
Setari Cookie-uri