Tensiunile din Ucraina au o dublă natură: pe de o parte este vorba despre poziționarea masivă a echipamentului rusesc la granița din Ucraina, iar pe de alta faptul că dependența continentului european de gazul rusesc este fără precedent.

Este simplu de înțeles ce probleme cauzează acest ultim aspect. Mai precis acela conform căruia, dacă Rusia ar închide brusc robinetul de gaz către bătrânul continent, milioane de locuințe ar rămâne fără gaz. Iar asta exact în timpul iernii, când frigul este cel mai aspru, după cum arată o analiză New York Times.

Trebuie de asemenea menționat că această potențială criză vine într-un moment extrem de nefast, când prețurile la energie au crescut nepermis de mult în întreaga lume, punând foarte mulți oameni în postura de a nu-și putea plăti facturile.

Din cauză că prețurile la energie au crescut foarte mult în Europa, multe transporturi maritime de GPL care se îndreptau spre țări precum SUA sau Qatar, sunt acum redirecționate către bătrânul continent.

Citiți și INS: Importurile de gaze au crescut cu peste 67% în primele 11 luni din 2021

Retail jobs

Pentru a ne face o idee mai exactă cât de semnificativă este problema, trebuie spus faptul că Rusia asigură o treime din gazul necesar Europei, iar importanța rezervelor rusești crește de la an la an, pe măsură ce producția de pe continentul european scade.

„Dacă îi scoatem de pe piețele de capital, atunci ei (rușii – n.r.) ne-ar lovi unde ne doar mai tare, mai precis în piața energiei”, a declarat în acest sens Helima Croft, șefa departamentului de tranzacționare mărfuri în cadrul RBC Capital Markets.

Citiți și Expert energie: Facturile românilor la energie vor creşte cu 100-120% în aprilie, dacă nu se iau măsuri

Cu toate acestea, mulți observatori și specialiști în domeniu sunt de părere că Vladimir Putin nu se va grăbi să taie robinetul de gaz al Europei, din moment ce asta ar însemna să-i afecteze pe cei mai importanți clienți ai săi.

Citeste si:
Fostul cancelar Gerhard Schroeder a demisionat de la conducerea...
Fostul cancelar Gerhard...

În tot acest timp, compania Gazprom a arătat că nu face nimic ieșit din comun, declarând chiar că „livrează gaz în deplină conformitate cu cererile consumatorilor și obligațiile contractuale”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri