Atunci când toată lumea se așteaptă la o invazie efectivă din partea lui Vladimir Putin, trebuie ținut cont de faptul că acesta mai are și alte variante la dispoziție.

Cu numai o săptămână în urmă, Casa Albă spunea că un atac al Rusiei în Ucraina este "iminent". Asta nu s-a întâmplat, însă, ceea ce nu înseamnă, totuși că ceasul nu ticăie în ceea ce privește o potențială invazie, transmite CNN.

Un moment crucial în acest sens ar putea fi începerea Jocurilor Olimpice de la Beijing, care vor începe chiar pe data de 4 februarie, eveniment care l-ar putea face pe președintele Rusiei să fie ceva mai reținut, în ideea de a nu strica "petrecerea" sportivă a lui Xi Jinping.

Așa stând lucrurile, iată 5 posibile acțiuni pe care le-ar putea urma Vladimir Putin în privința conflictului din Ucraina:

1. Varianta de a nu face nimic. Acest scenariu se bazează pe teoria conform căreia grupul de apropiați ai președintelui rus, cu care acesta se consultă în privința tuturor deciziilor, ar putea să-i sugereze să nu facă absolut nimic, în ideea în care o astfel de decizie ar fi atât înțeleaptă din punct de vedere tactic cât și puternică din punct de vedere geopolitic.

2. Varianta la care nu s-a gândit nimeni. Această posibilitate se bazează pe istoricul de conflict al președintelui Putin, de la momentul invaziei Ceceniei în 1999, la cel în care a folosit un gaz misterios pentru a-i dispersa pe cei aproximativ 50 de rebeli ceceni care au luat cu asalt un teatru din Moscova în anul 2022, luând ostatici aproape 700 de persoane, sau cel în care a ales să invadeze Crimeea în anul 2014. Pe scurt, Vladimir Putin este pur și simplu imprevizibil și pe acest aspect se bazează această teorie.

3. Varianta unui acord în ce privește enclavele separtiste din Ucraina. Acest scenariu ar fi și cel mai îngrijorător, dar deloc imposibil având în vedere că tratativele de pace pe marginea statutului celor două republici separatiste trenează în cel mai bun caz. Pe de altă parte, forțele rusești nedeclarate pe care partea rusă le-ar avea în teren în Donețk și Lugansk sunt pur și simplu foarte greu de retras de pe poziții.

4. Varianta de a recunoaște enclavele separatiste. Aceasta este o variantă pe care Parlamentul Rusiei o vehiculează tot mai des, fără să fie clar însă cum s-ar ajunge concret la acest lucru. În realitate, însă, aceasta ar fi o variantă pierzătoare pentru Vladimir Putin, din moment ce ar atrage sancțiuni occidentale fără precedent.

5. Varianta de a păstra mii de soldați în Belarus. Ambasadorul american la Națiunile Unite a declarat că Rusia deține în prezent 5.000 de soldați în Belarus, număr care ar putea ajunge însă la 30.000. Acest lucru ar însemna, automat, un nou câștig teritorial al Rusiei, având în vedere că trupele nu ar părăsi țara vecină prea curând, sau, cu alte cuvinte, ar însemna o invazie nedeclarată chiar mai gravă decât cea din 2014 a Crimeei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri