Majoritatea populației din mai multe țări ale Uniunii Europene cred că Rusia va invada Ucraina acest an și consideră că UE și NATO ar trebui să vină în ajutorul Kievului dacă acest lucru se va întâmpla, arată un sondaj pan-european.

Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR, Think Tank) a găsit că majoritatea populației din șase țări consideră invazia se va produce în acest an, din cele șapte țări UE asupra cărora s-a efectuat sondajul, potrivit Euronews.

Mai bine de 5.500 de persoane au fost chestionați în cadrul acestui sondaj online din Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia, România și Suedia, în ultimele zece zile ale lunii ianuarie.

„Concentrarea militară rusească de la frontiera cu Ucraina a stârnit schimbarea stării de spirit din Europa”, potrivit Think Tank-ului, care a adăugat că majoritatea celor din țările unde s-a făcut sondajul.

Alianța Nord Atlantică (NATO) și țările care o compun sunt privite va principalii apărători ai suveranității ucrainiene, a mai concluzionat sondajul ECFR, un sentiment încercat intens de țările aproape de zona estică a frontierei Uniunii, precum Polonia, Suedia și România.

În toate țările sondate, exceptând Finlanda, majoritatea respondenților cred că Rusia va invada Ucraina anul acesta. Aceste majorități au fost reduse în Franța, Germania și Italia, însă în Polonia, aproape trei sferturi (73%) cred că invazia se va produce.

Sondajul mai arată că europenii se încred în NATO și în Uniune mai mult decât în Statele Unite atunci când vine vorba de apărarea intereselor cetățenilor europeni, în cazul în care Rusia va ataca în cele din urmă.

De-a lungul țărilor europene, oamenii sunt pregătiți să urmeze consecințe majore pe termen lung cauzate de apărarea Ucrainei de către NATO, potrivit rezultatelor sondajului. Aceste consecințe includ refugiați la granițele europei, costuri energetice mai mari, reduceri economice mai mari atacuri cyber precum și amenințarea extinderii acțiunii militare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri