Bulgaria a returnat mai devreme intreaga sa datorie la Fondul Monetar International (FMI), pentru ca economia emergenta sa fie mai putin vulnerabila la riscurile externe, a anuntat ministerul bulgar al finantelor
Noua tara membra a Uniunii Europene, al carei program pe doi ani cu Fondul Monetar International (FMI) a expirat la sfarsitul lunii martie, a anuntat ca a platit FMI suma de 312 milioane dolari (204,8 milioane DST). Potrivit traditiei Fondului datoria este exprimata in drepturi speciale de tragere (DST), o moneda virtuala utilizata de FMI.

Aurotitatile de la Sofia au returnat aproape 405,6 milioane dolari principalului sau mentor economic in cadrul a doua operatiuni, desfasurate la sfarsitul lui 2005 si la inceputul lui 2006.

"Returnarea intregii datorii a Bulgariei la FMI va contribui la mentinerea sustenabilitatii si la scaderea vulnerabilitatii economiei la socurile externe", se spune potrivit NewsIn, in comunicatul ministerului bulgar al finantelor.

Ministerul bulgar al finantelor a mai spus ca returnarea datoriei va evita supraincalzirea in statul balcanic in care cererea interna puternica alimenteaza cresterea economica si largeste deficitul de cont curent al Bulgariei, care a urcat la 16,3% din produsul intern brut (PIB) in 2006, spune Reuters.

Bulgaria va plati datoria catre FMI dintr-un excedent bugetar de 3,6% din PIB produs anul trecut. Autoritatile bulgare intentioneaza sa obtina si anul acesta un excedent de cel putin 2% din PIB, ca sa evite aparitia riscurilor din dezechilibrele externe majore ale Bulgariei.

Oficialii de la Sofia, care au raportat moneda nationala a Bulgariei leva la euro ca urmare a unei instructiuni monetare a FMI din 1997, duc una dintre cele mai aspre politici fiscale din Uniunea Europeana si pastreaza o rezerva fiscala mai ales pentru achitarea de datorii straine.

Ministerul bulgar al finantelor a anuntat ca rezerva fiscala, creata mai ales din excedentele fiscale ale Bulgariei, va fi de aproximativ 5,6 miliarde leva, dupa aceasta actiune. Datoria straina bruta a Bulgariei si cea garantata de stat s-a cifrat la aproximativ 8,5 miliarde leva (5,90 miliarde dolari), adica 16,6% din PIB, la sfarsitul lunii martie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri