Bulgaria si-a platit toata datoria la FMI inainte de scadenta

Bulgaria a returnat mai devreme intreaga sa datorie la Fondul Monetar International (FMI), pentru ca economia emergenta sa fie mai putin vulnerabila la riscurile externe, a anuntat ministerul bulgar al finantelor

Noua tara membra a Uniunii Europene, al carei program pe doi ani cu Fondul Monetar International (FMI) a expirat la sfarsitul lunii martie, a anuntat ca a platit FMI suma de 312 milioane dolari (204,8 milioane DST). Potrivit traditiei Fondului datoria este exprimata in drepturi speciale de tragere (DST), o moneda virtuala utilizata de FMI.

Aurotitatile de la Sofia au returnat aproape 405,6 milioane dolari principalului sau mentor economic in cadrul a doua operatiuni, desfasurate la sfarsitul lui 2005 si la inceputul lui 2006.

"Returnarea intregii datorii a Bulgariei la FMI va contribui la mentinerea sustenabilitatii si la scaderea vulnerabilitatii economiei la socurile externe", se spune potrivit NewsIn, in comunicatul ministerului bulgar al finantelor.

Ministerul bulgar al finantelor a mai spus ca returnarea datoriei va evita supraincalzirea in statul balcanic in care cererea interna puternica alimenteaza cresterea economica si largeste deficitul de cont curent al Bulgariei, care a urcat la 16,3% din produsul intern brut (PIB) in 2006, spune Reuters.

Bulgaria va plati datoria catre FMI dintr-un excedent bugetar de 3,6% din PIB produs anul trecut. Autoritatile bulgare intentioneaza sa obtina si anul acesta un excedent de cel putin 2% din PIB, ca sa evite aparitia riscurilor din dezechilibrele externe majore ale Bulgariei.

Oficialii de la Sofia, care au raportat moneda nationala a Bulgariei leva la euro ca urmare a unei instructiuni monetare a FMI din 1997, duc una dintre cele mai aspre politici fiscale din Uniunea Europeana si pastreaza o rezerva fiscala mai ales pentru achitarea de datorii straine.

Ministerul bulgar al finantelor a anuntat ca rezerva fiscala, creata mai ales din excedentele fiscale ale Bulgariei, va fi de aproximativ 5,6 miliarde leva, dupa aceasta actiune. Datoria straina bruta a Bulgariei si cea garantata de stat s-a cifrat la aproximativ 8,5 miliarde leva (5,90 miliarde dolari), adica 16,6% din PIB, la sfarsitul lunii martie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Jeff Bezos este mai bogat decât Ungaria
Setari Cookie-uri