Președintele american Joe Biden le cere cetățenilor Statelor Unite care sunt în Ucraina să părăsească țara de urgență și invocă creșterea amenințării unei acțiuni militare a Rusiei.

Președintele american spune că nu va trimite trupe ale SUA pentru a-i salva pe cetățenii americani care ar fi prinși în Ucraina de război dacă Rusia va invada. El avertizează că „lucrurile ar putea să o ia razna foarte rapid” în regiune, scrie BBC.

Întrebat de reporteri dacă există vreun scenariu care i-ar putea schimba această viziune, președintele Biden a replicat: „Nu. Dacă americanii și rușii încep să tragă unii asupra celorlalți ar însemna că este un război mondial. Suntem într-o lumă foarte diferită față de tot ce a fost până acum”.

Rusia a negat repetat că ar avea intenția de a ataca Ucraina, în ciuda faptului că a concentrat mai bine de 100.000 de trupe la frontiera cu această țară. Totodată, Rusia tocmai a început exerciții militare masive cu vecinul și aliatul Belarus, iar Ucraina acuză Moscova că îi blochează accesul către mare.

Kremlinul spune că dorește întărirea liniilor roșii pentru a se asigura că Ucraina, care a făcut și ea parte din Uniunea Sovietică, condusă de la Moscova, nu se va alătura Alianței Nord-Atlantice (NATO). Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a afirmat zilele acestea că Europa se află în fața celei mai mari crize de securitate din ultimele decenii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri