Un conflict în Ucraina ar putea avea consecințe nefaste, mai ales în ce privește stabilitatea financiară a românilor, atât de greu obținută în ultimii 30 de ani.

Deși conflictul ruso-ucrainean se petrece la mare distanță, scrie CNN, asta nu înseamnă că cetățenii americani nu ar fi afectați de conflict. Mai ales financiar.

Iar acest lucru este valabil și pentru cetățenii români, situați mult mai aproape de linia de conflict.

Astfel, iată cele 6 moduri în care consideră jurnaliștii publicației că ar putea fi afectați locuitorii de peste Ocean, fiecare dintre acestea fiind perfect valabil și pentru români.

1. Scumpirea carburanților

În ultima vreme, prețurile la carburanți au atins oricum cote nemaivăzute de mult timp în România. Un război în Ucraina i-ar face pe mulți români, însă, să-și pună serios întrebarea dacă să nu își vândă mașina. Serios, prețurile ar crește atât de mult la pompă încât probabil că mersul pe jos, cu bicicleta, sau cu mijloacele de transport, ar deveni o obișnuință.

Este semnificativ în acest sens anunțul JP Morgan, care a declarat că barilul de petrol ar putea ajunge "ușor" la 120 de dolari.

2. Inflație istorică

Lucrurile nu stau oricum bine din acest punct de vedere în România, inflația atingând un nivel fără precedent în ultimii 14 ani, dar un război ar duce acest indicator până la cer. Iar, de aici, consecințele nu sunt greu de intuit. Prețurile, și așa mari, la absolut toate produsele, ar crește și mai mult. Practic, viața ar deveni de netrăit.

3. Turbulențe pe piețele financiare

Bursele și, în general, tot ce înseamnă piață de capital, sunt medii foarte volatile în esență. Un conflict în Ucraina, însă, le-ar arunca într-o imprevizibilitate care nu ar face altceva decât să sperie investitorii. Asta ca să nu mai spunem că o turbulență de o asemenea amploare ar șterge, pur și simplu, mare parte din capitalul acumulat pe piețe.

4. Încetinirea creșterii economice

Economia României a încetinit oricum față de așteptări, după cum a arătat și Comisia Europeană, dar, odată izbucnit un război, această tendință s-ar amplifica. Ceea ce nu înseamnă decât un singur lucru: mult-așteptata revenire economică post-pandemică s-ar amâna pe termen nedefinit.

5. Costuri mai mari ale împrumuturilor

Acest punct derivă, în mod logic, din punctul 2, dar, cel puțin sub aspectul pieței imobiliare, lucrurile ar deveni pur și simplu critice. Practic, foarte puțini, tineri în mod special, se vor mai putea atinge de credite pentru locuințe. Asta pentru a nu mai vorbi de dobânzi, care vor exploda. Rezultatul? Nimic altceva decât o bombă socială cu explozie întârziată.

6. Atacuri informatice

Recentul atac cibernetic asupra unor instituții ucrainene se poate repeta oricând și în alte țări. Iar România nu este în niciun caz o țară suficient de îndepărtată de zona de confllict încât să se considere la adăpost. Iar dacă ar avea loc un atac cibernetic major asupra sistemului bancar din România, consecințele ar putea fi extreme.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri