Cel mai mare grup petrolier al Rusiei, Lukoil, planuieste se devina al doilea producator rus de gaze naturale, a anuntat vice-presedintele companiei cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare pentru anul 2006.
"Speram sa devenim al doilea producator de gaze naturale din Rusia dupa Gazprom", a declarat vice-presedintele companiei, Leonid Fedun, potrivit NewsIn. Productia de gaze naturale a Lukoil in 2006 a fost de 13,6 miliarde metri cubi. in aceasta perioada, proportia gazelor naturale din productia totala de hidrocarburi a crescut de la 5% pana la 10%, urmand a fi ridicata in viitor pana la 33%, conform planurilor strategice.

Pana in 2016, Lukoil planuieste sa creasca productia de gaze naturale de cinci ori, pana la 70 miliarde metri cubi de gaze anual. Presedintele companiei ruse, Vagit Alekperov, a declarat cu ocazia prezentarii de la Londra a planurilor grupului energetic ca Lukoil intentioneza sa demareze productia industriala de gaze a unor proiecte energetice in Uzbekistan pana la sfarsitul anului 2007, ale caror productie se va ridica la zece miliarde metri cubi.

Un consortiu de investitori a precizat in august 2006 ca au semnat un acord de partajare a productiei privind prospectarea si exploatarea zacamintelor de petrol si gaze naturale din Uzbekistan. Acest consortiu, alcatuit din grupurile Uzbekneftegaz (Uzbekistan), Petronas (Malaezia), Lukoil Overseas Holding Ltd, KNOC (Coreea de Sud) si China National Petroleum Corporation, a fost creat in 2005.

Cea mai mare companie petroliera din Rusia, Lukoil, a anuntat marti majorarea cu 16% a profitului net obtinut in 2006, pana la 7,48 miliarde dolari, depasind cu mult nivelul inregistrat in 2005, de 6,44 miliarde dolari. Uzbekistan este o fosta republica sovietica, ocupanta a locului doi a clasamentului producatorilor de gaze naturale, dupa Rusia, cu o productie anuala de gaze naturale de 55 miliarde metri cubi.

Imprumut sindicalizat de 250 mil. dolari

LukOil a obtinut un imprumut sindicalizat, in valoare de 250 milioane de dolari, cu scadenta la cinci ani, fara garantie, coordonat de ABN Amro si Caylon, la care au participat mai multe banci internationale.

Rata anuala a dobanzii imprumutului este de LIBOR + 0,40%. "Prefinantarea acordata de ABN Amro si Caylon la 23 aprilie a fost utilizata, in aceeasi zi, pentru a refinanta, in intreaga suma, partea ramasa a imprumutului sindicalizat, garantat prin contractele de export acordat in 2003 companiei LukOil, in valoare de 765 milioane de dolari", spun reprezentantii Lukoil.

Potrivit comunicatului companiei, sindicalizarea a fost primita pozitiv de piata, iar subscrierea a fost dubla fata de nivelul necesar. "Aceasta reprezinta o confirmare puternica de catre piata a bonitatii companiei LukOil, avand in vedere ca acesta este creditul sindicalizat, acordat pe o perioada de cinci ani, fara garantie, care a beneficiat de cele mai avantajoase conditii de garantare dintre toate creditele de acest tip acordate pana in prezent unei companii din Rusia", se arata in comunicat.

Potrivit reprezentantilor LukOil, odata cu acordarea acestui imprumut, nu mai exista nici o datorie garantata la nivelul holdingului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri