Cele mai recente informații din teren transmit că rușii se apropie vehement și rapid către Kiev, capitala Ucrainei. Comunitatea internațională condamnă acțiunile Rusiei, însă Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, nu pare că vrea să dea înapoi. ”Ceea ce face Rusia e sinucigaș, comunitatea internațională nu va accepta un guvern marionetă la Kiev”, a declarat Marcel Bartic, profesor de istorie, pentru wall-street.ro.

E sinucigaș ceea ce face Rusia. Comunitatea internațională nu trebuie să accepte formarea unui guvern pro-rus, marionetă, la Kiev”, a precizat Bartic.

Totodată, acesta s-a declarat surprins de hotărârea lui Putin de a continua atacul, în condițiile în care este izolat economic, la nivel mondial, și nu are susținerea celorlalte state, cu excepția Belarusului.

”Putin își asumă niște consecințe foarte serioase. E imposibil ca, după ce acest atac, liderul rus să mai fie văzut ”bine” la nivel internațional. El consideră că ia ce-i aparține de drept, dar, de fapt, a încălcat suveranitatea unui stat de sine stătător”, a explicat acesta.

De ce o invazie și nu un război?

Profesorul de istorie, care a și protestat în fața Ambasadei Rusiei din România (foto mai jos), menționează că ceea ce a izbucnit la nivel internațional este mai mult o invazie și nu un război.

”Războiul apare atunci când două țări se ceartă, nu când una face apel la diplomație și este atacată în mod violent, pe toate planurile”, a explicat Bartic.

Sursa Foto: Marcel Bartic/ Facebook

Începe al Treilea Război Mondial?

Întrebat dacă invazia rusească dă startul unui al Treilea Război Mondial, Bartic a negat. Acesta menționează că imaginile la care asistăm ne amintesc de cel de-al Doilea Război Mondial, însă comunitatea internațională nu va permite desfășurarea încă unui conflict similar.

Vezi și: Cristian Pîrvulescu: Vom vedea dacă izolarea la care este supusă Rusia, care este de o aroganță... (wall-street.ro)

Ceea ce face Vladimir Putin acum ne întoarce cu 70 de ani în urmă, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar globalizarea și modernitatea ne-au unit, ne-au adus mai aproape și nu va fi permisă o desfășurare de forțe la nivel maximal”, a adăugat profesorul de istorie.

În plus, acesta speră ca NATO să intervină cât mai rapid în limitarea ofensivei, dacă nu militar, logistic și material.

Cel mai rău scenariu: Ucraina este ocupată de forțele ruse. Ce se va întâmpla cu România

În mod cert, un război pe teritoriul unui vecin al țării noastre va avea consecinețe și la nivel național. Bartic spune că, în principal, afectarea va fi de ordin economic, mai ales după doi ani de pandemie, în urma cărora vulnerabilitățile au fost accentuate.

Nu cred că vom avea parte de o amenințare militară, deoarece suntem sub egida NATO. Însă efectele economice vor fi puternice, vor exista convulsii în economie. În plus, ne vom confrunta cu un număr mare de refugiați, mai ales dacă ofensiva va continua”, a completat profesorul de istorie.

Nu în ultimul rând, Bartic a menționat că România are obligația de a primi refugiații ucraineni, indiferent de numărul lor.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în dimineața zilei de 24 februarie, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. Rusia a cerut Ucrainei ”să depună armele”. Surse internaționale spun că mai multe avioane rusești sunt pe cale să atace mai multe obiective cheie din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin spune că din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Volodymyr Zelensky, președintele Ucrainei, a declarat că Moscova a aprobat o operațiune militară și a refuzat invitația de a avea discuții diplomatice. ”Astăzi am inițiat o conversație telefonică cu președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost liniște”, a declarat Zelensky.

Joe Biden, președintele SUA, a declarat că se roagă pentru locuitorii Ucrainei ”care suferă un atac neprovocat și nejustificat din parte forțelor militare rusești”.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Sursa foto: Embassy of Ukraine in Romania/Посольство України в Румунії/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri