Ofensiva militară rusă în Ucraina urmăreşte "decapitarea" puterii de la Kiev şi instalarea unui regim favorabil Moscovei, a afirmat joi un oficial american citat de AFP, sub rezerva anonimatului.

"Fundamental, ei au intenţia de a decapita guvernul şi de a-şi instala guvernul lor", a declarat persoana respectivă, conform Agerpres.ro.

Statele Unite nu au observat însă nicio creştere a ameninţării nucleare ruse, susţine o sursă a agenţiei Reuters din domeniul apărării.

Întrebat dacă forţele nucleare ruse sunt într-o stare ridicată de alertă, oficialul - care nu a dorit să i se publice numele - a răspuns că "nu observăm o ameninţare crescută în această privinţă".

Expert: Dacă Rusia ocupă Kievul și pune un guvern-marionetă, am putea vedea un război de gherilă

În cazul în care Rusia cucerește Kievul și va instala un guvern-marionetă, lumea ar putea asista la un război de gherilă declanșat de populația ucraineană, mai ales cea din zona de vest a Ucrainei, precizează Bogdan Antoniu, profesor al Universității din București, specializat pe relații internaționale (RI) în cadrul unui interviu acordat wall-street.ro.

Acesta este însă numai un scenariu dintre multele care ne stau în față într-o situație bulversantă pentru mediul internațional, iar multe din încercările de a prevedea ceea ce se întâmplă sunt puternic speculative, pentru că nu avem o imagine de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă în teren, în viziunea expertului în relații internaționale.

Trupele rusești au călcat frontiera cu Ucraina la primele ore ale dimineții acestei zile din mai multe direcții, atât din Rusia, cât și din Belarus și din provinciile separatiste ucrainiene, Lugansk și Donețk. Putin a afirmat că dorește, prin acțiunea sa, să demilitarizeze Ucraina, lucru care ar putea fi înfăptuit prin instalarea unui guvern care să fie prietenos Rusiei, denumit, în teoriile relațiilor internaționale, guvern-marionetă.

Citește interviul acordat de Bogdan Antoniu publicației wall-street.ro AICI.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri