Uniunea Europeană are de a face cu proteste furioase din partea Kievului, deoarece liderii occidentali par gata să se abțină de la impunerea celei mai dăunătoare sancțiuni împotriva Rusiei, chiar dacă forțele Kremlinului au invadat Ucraina, provocând distrugeri și numeroase ucideri, potrivit The Guardian.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, și-a exprimat furia, deoarece șefii de stat și de guvern din UE păreau probabil să decidă să nu blocheze Rusia de la un sistem internațional de plăți prin care primește valută străină.

Odată cu creșterea numărului de victime, Kuleba a avertizat că politicienii europeni și americani ar avea „sânge pe mâini” dacă nu reușesc să impună Moscova cea mai mare taxă prin tăierea Rusiei din așa-numitul sistem de plăți Swift.

„Nu voi fi diplomatic în acest sens”, a scris el pe Twitter. „Toți cei care se îndoiesc acum că Rusia ar trebui interzisă de la Swift trebuie să înțeleagă că și sângele bărbaților, femeilor și copiilor ucraineni nevinovați le va mânji mâinile. INTERZIȘI RUSIA DE LA SWIFT.”, a declarat acesta.

Societatea pentru telecomunicații financiare interbancare la nivel mondial (Swift) este folosită de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite ordine de plată securizate și este cheia mișcării fondurilor către sectorul petrolului și gazelor din Rusia.

Scoaterea Rusiei din sistem, se afirmă, ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare din Rusia să trimită bani în sau în afara țării, cu consecințe atât pentru sectorul de petrol și gaze al țării, cât și pentru clienții săi europeni.

Marea Britanie este singura care a dat de înțeles că va împinge scoaterea Rusiei din Swift. Regatul Unit va impune Rusiei „cel mai mare” set de sancțiuni economice până acum, care va include blocarea utilizării de către Rusia a sistemelor internaționale de plată Swift, înghețarea activelor tuturor băncilor ruse importante, limitarea numerarului deținut de cetățenii ruși în băncile din Marea Britanie și sancționarea a mai mult de 100 de persoane fizice și entități, după ce Kremlinul a declanșat invazia Ucrainei, în dimineața acestei zile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri