O persoană mai puțin informată nu poate ști exact de ce este Rusia de astăzi atât de mare, dar cauza dimensiunii ei actuale stă în explicații logice, mai precis în secole de invazii feroce, nu mult diferite, la scara epocii, față de ceea ce vedem astăzi în Ucraina.

Să spunem că ești un om care nu are timp să se informeze. Și, cu toate astea, vrei să înțelegi cum de a ajuns Rusia, o țară cu o suprafață enormă, la dimensiunea de astăzi. O explicație trebuie să existe, nu? O țară nu răsare din nimic, mai cu seamă una de aceste dimensiuni.

Răspunsul, care de altfel se poate găsi și pe internet, pentru cei care au timp și răbdare să compare multiple surse de informare, începe încă din secolul XV, când Ivan al III-lea (practic, bunicul lui Ivan cel Groaznic) decide să mărească semnificativ teritoriul a ceea ce era cunoscut în epocă drept Principatul Moscovei.

Curajul și puterea acestui conducător sunt incredibile raportat la contextul epocii, acesta fiind practic cel care decide să nu mai plătească tribut tătarilor, dându-le acestora lovitura de grație, în fapt mai multe lovituri succesive care au consfințit decăderea totală a hoardelor.

Cum a reușit acest lucru? Printr-o acțiune, practic, deloc diferită de cea inițiată de regele Ferdinand secole mai târziu, când a decis să împroprietărească țăranii români pentru a se înrola în război. Este exact ce face, deci, și Ivan al III-lea (1440-1505), cunoscut și ca Ivan al III-lea cel Mare, oferind "moșii nobililor în schimbul obligațiilor militare", după cum putem afla la o simplă căutare în Wikipedia.

Treptat, combinând viclenia cu persuasiunea diplomatică și, acolo unde era absolut necesar, cu războiul, Ivan al III-lea subjugă aproape toate principatele rusești, care se bucurau de o oarecare autonomie până la acel moment.

Punctul de cotitură al domniei lui Ivan al III-lea și, prin extensie, putem spune că și al destinului Rusiei ulterioare, a fost cucerirea Republicii Novgorod în bătălia de la Șelon, din anul 1471. Uluitor este și faptul că Ivan al III-lea a reușit acest lucru cu o armată, conform unelor surse, de aproximativ 5000 de oameni. Prin comparație, armata republicii Novgorod era sensibil mai mare, unele surse indicând un număr între 20.000 și 40.000 de persoane, deși aceste cifre sunt greu de verificat având în vedere timpul îndelungat trecut de la acele evenimente.

Printr-o comparație cu Ucraina de astăzi, trebuie spus că Republica Novogorod a încercat din toate puterile să-și păstreze independența față de Principatul Moscovei, încercând în acest sens inclusiv o alianță cu Marele Ducat al Lituaniei, dar, în cele din urmă, nu a putut rezista puterii lui Ivan al III-lea.

În esență, acest conducător a triplat, iar după unele surse chiar cvadruplat teritoriul statului său, a reconstruit Kremlinul din Moscova și a pus, practic, bazele formării autocrației rusești.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri