Uniunea Europeană a fost de acord să îi adauge pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe ministrul de externe Serghei Lavrov pe lista persoanelor sancţionate în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, relatează Agepres.

''Permiteţi-mi să remarc faptul că singurii şefi de stat din lume sancţionaţi de Uniunea Europeană sunt Assad din Siria, Lukaşenko din Belarus şi acum Putin din Rusia", a declarat Borrell într-o conferinţă de presă după o reuniune a miniştrilor de externe din UE pentru a discuta detaliile sancţiunilor blocului, conform Reuters.

Potrivit BBC, această măsură presupune înghețarea activelor din Europa ale celor doi demnitari de la Kremlin, dar și impunerea unei interdicții de călătorie în țările membre ale Uniunii.

Acesta este un pas important. Singurii lideri din lume sancţionaţi de UE sunt preşedintele sirian Bashar al-Assad şi preşedintele belarus Alexander Lukaşenko, iar acum Putin pentru Rusia'', a declarat Josep Borrell într-o conferinţă de presă.

El a vorbit după o reuniune a miniştrilor de externe din UE-27 care au aprobat în mod oficial un pachet de sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei, anunţat joi seara de şefii de stat şi de guvern europeni.

Sancţiunile care îi vizează pe Vladimir Putin şi Serghei Lavrov sunt ''aceleaşi'' cu cele prevăzute pentru celelalte personalităţi menţionate pe această listă neagră europeană, inclusiv ''îngheţarea activelor'', a precizat Borrell, conform AFP.

Londra plănuieşte, de asemenea, sancţiuni "iminente" împotriva liderului de la Kremlin şi a ministrului său de externe.

Toţi membrii Dumei, camera inferioară a parlamentului, se află acum pe lista UE, precum şi 26 de oameni de afaceri. Persoanele sancţionate au, de asemenea, interdicţie de a intra în UE.

''Nu pot sublinia îndeajuns cât de grav este acest lucru", a declarat Borrell, care a afirmat că pachetul de sancţiuni este "cel mai dur implementat vreodată". El a subliniat că UE ar putea lua în continuare măsuri de retorsiune suplimentare, dacă este necesar, dar "pentru moment trebuie să ne concentrăm eforturile asupra punerii în aplicare" a ceea ce s-a decis deja.

UE a decis să limiteze drastic accesul Rusiei la pieţele de capital europene, ceea ce face mai dificilă şi mai costisitoare finanţarea datoriei sale. De asemenea, va reduce accesul ţării la tehnologii esenţiale, privând-o de componente electronice şi software, ceea ce va afecta grav economia ţării.

Avioanele, piesele şi echipamentele pentru industria aerospaţială şi tehnologia de rafinare pentru industria petrolieră nu vor mai putea fi exportate în Rusia. Aceste restricţii vor afecta, de asemenea, bunurile cu dublă utilizare (civilă şi militară).

Băncile din UE nu vor putea accepta depozite de peste 100.000 de euro de la cetăţeni ruşi, iar mai multor companii ruseşti de stat li se va refuza accesul la finanţare din partea UE.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut blocarea accesului Rusiei la sistemul de mesagerie bancară Swift pentru a o izola financiar de restul lumii, cum a fost cazul Iranului la sfârşitul anului 2019. Aproximativ 300 de bănci şi instituţii ruseşti folosesc Swift pentru transferurile lor interbancare de bani.

Dar nu s-a dat curs acestei cereri. Statele membre pun frână, inclusiv Germania, care este puternic dependentă de gazul rusesc pentru aprovizionarea sa şi preferă să ia în considerare acest lucru pentru mai târziu.

''Această chestiune a fost luată în considerare (dar) în acest moment nu a existat unanimitatea necesară, aşa că nu se află în pachet", a declarat Josep Borrell, subliniind că această măsură rămâne "o posibilitate" pentru viitor

Între timp, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cere ca Rusia să fie exclusă din sistemul SWIFT, o măsură pe care Germania și alte țări din vest se tem să o adopte.

”Este corect ca UE să adopte sancțiuni masive, fără precedent și severe împotriva Rusiei. Avem nevoie de mai mult și trebuie să fie mai extinse, inclusiv excluderea Rusiei din sistemul SWIFT și sancțiuni individuale dure", a scris Roberta Metsola pe Twitter.

Urmăriți LIVE desfășurarea evenimentelor principale AICI.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri