UPDATE 23:55 Ministrul Transformării Digitale din Ucraina, Myhailo Fedorov, a publicat o imagine cu un camion ajuns în țară ce conține componentele necesare pentru conectarea la internetul oferit de rețeaua de sateliți a lui Elon Musk.

UPDATE 23:21 Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan a anunţat luni deschiderea "cât mai rapid" a unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, invocând "crime de război" şi "crime împotriva umanităţii", transmite AFP, preluată de Agerpres.ro.

22:50 Departamentul de Apărare al Statelor Unite ale Americii precizează că aproximativ 75% din forțele rusești masate la granițele Ucrainei au intrat pe teritoriul țării conduse de Zelenski, conform BBC.com.

UPDATE 22:20 Numărul de refugiaţi care intră în România, în urma conflictului din Ucraina, va depăşi foarte curând 100.000 de persoane, dacă acţiunile militare vor continua la actuala intensitate, estimează surse guvernamentale, conform Agerpres.ro.

UPDATE 22:05 Turcia a interzis trecerea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele a tuturor navelor de război, a anunţat luni seară ministrul Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, relatează AFP şi Reuters, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 21:40 Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat disponibilitatea ca România să servească în calitate de hub de distribuţie a asistenţei umanitare pentru Ucraina, valorificând poziţia sa de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, disponibilitate apreciată de liderii prezenţi la o întâlnire la care a participat și președintele american Joe Biden, conform unui comunicat transmis de administrația prezidențială.

UPDATE 21:05 Polonia va susţine procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, a anunţat luni ministrul de Externe polonez, Zbigniew Rau, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că a semnat o cerere oficială pentru aderarea ţării sale la blocul comunitar, relatează Reuters, conform Agerpres.ro.

UPDATE 20:55 SUA au afirmat luni că nu au detectat nicio modificare 'concretă' în postura nucleară a Rusiei de când preşedintele Vladimir Putin a plasat forţele de descurajare în stare de alertă, transmite AFP, conform Agerpres.ro.

UPDATE 20:25 Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dat amenzi de 1,4 milioane de lei operatorilor economici care deţin benzinăriile Lukoil şi Gazprom, precum şi lanţul de magazine Berezka, în urma unor controale realizate luni, conform Agerpres.ro.

UPDATE 20:05 SUA au afirmat luni că nu au detectat nicio modificare 'concretă' în postura nucleară a Rusiei de când preşedintele Vladimir Putin a plasat forţele de descurajare în stare de alertă, transmite AFP, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 19:35 Guvernul britanic a decis să interzică accesul în porturile Regatului Unit pentru navele sub pavilion rusesc, precum şi pentru cele închiriate sau deţinute de ruşi, ca reacţie la invazia din Ucraina, a anunţat luni ministrul Transporturilor de la Londra, Grant Shapps, potrivit AFP şi Reuters.

UPDATE 19:15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, transmite Reuters, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 19:00 Preşedintele rus Vladimir Putin i-a declarat luni omologului său francez Emmanuel Macron că pretinde recunoaşterea peninsulei Crimeea drept teritoriu rus, 'demilitarizarea şi denazificarea' Ucrainei şi un 'statut neutru' pentru aceasta, ca precondiţii pentru a pune capăt invaziei în această ţară, informează AFP, conform Agerpres.ro.

UPDATE 18:20 Negocierile dintre oficialii ruși și cei ucraineni s-au încheiat, notează theguardian.com, citând agenția de presă rusească Tass.

UPDATE 17:45 - Negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina au continuat luni după-amiază după o pauză, au relatat mai multe media ruse şi belaruse, transmite DPA. Agenţia de stat belarusă Belta a relatat că delegaţiile nu au părăsit încă locul de negociere din regiunea de graniţă dintre Ucraina şi Belarus. Iniţial, a existat o confuzie în legătură cu un mesaj al parlamentului ucrainean pe canalul de ştiri Telegram, care anunţa încheierea negocierilor, conform Agerpres.ro.

UPDATE 17:40 România va aplica toate sancţiunile decise la nivel european şi internaţional şi, totodată, trebuie asigurate toate instrumentele de finanţare şi de capital astfel încât economia românească şi cetăţenii să fie protejaţi, a afirmat luni ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, într-o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), conform Agerpres.ro.

UPDATE 17:30 Luxemburgul va trimite 100 de arme antitanc NLAW, un număr nedeterminat de jeepuri şi 15 corturi militare în Ucraina pentru a lupta cu "invadatorul rus", a transmis luni printr-un comunicat ministrul Apărării, Francois Bausch, potrivit Reuters şi EFE, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 17:10 Apărătorii de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, despre care inițial s-a crezut că au murit ca urmare a confruntării cu soldații ruși, sunt „vii și bine”, potrivit Marinei Ucrainene, citată de CNN.

UPDATE 16:56 Zeci de persoane au murit luni şi alte sute au fost rănite, într-un atac rusesc cu rachete împotriva cartierelor rezidenţiale din oraşul Harkov, aflat la 35 de kilometri distanţă de frontiera cu Rusia, a denunţat consilierul Ministerului ucrainean de Interne, Anton Gherascenko, citat de EFE și preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 16.36: Elveţia va adopta sancţiunile Uniunii Europene împotriva cetăţenilor ruşi implicaţi în invadarea Ucrainei, îngheţându-le activele, a anunţat luni guvernul de la Berna, îndepărtându-se de la politica tradiţională de neutralitate a republicii alpine, transmite Reuters.

UPDATE 16.24:
PSD consideră că Uniunea Europeană trebuie "să manifeste solidaritate" faţă de toate statele membre care sunt afectate de sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse şi, în mod special, faţă de ţările aflate la graniţa cu Ucraina.

UPDATE 16.04: Negocierile dintre Ucraina și Rusia s-au încheiat. Detalii în curând.

UPDATE 15.46: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a anulat luni deplasarea la sediul ONU din Geneva întrucât avionul său nu are autorizaţie să survoleze spaţiul aerian pe care Uniunea Europeană.

UPDATE 15.07: SUA a anunțat că suspendă operațiunile la ambasada din Belarus și permite plecarea personalului neesențial de la ambasada americană la Moscova.

UPDATE 14.34: Aderarea la Uniunea Europeană, cerută de Ucraina, necesită un acord unanim al celor 27 de state membre, iar actualmente există "opinii diferite şi sensibilităţi" referitor la acest subiect în rândul celor 27, a afirmat preşedintele Consiliului European, Charles Michel

UPDATE 14.32: Site-urile care aparțin presei ruse de știri (TASS, Izvestia, Fontaka, RBC și Kommersant) au fost sparte de hackerii Anonymous, accesul la acestea nefiind posibil în momentul de față.

UPDATE 13.05: Clubul de fotbal german Schalke a reziliat contractul cu Gazprom înainte de termen.

UPDATE 12.53: Au început negocierile dintre diplomații ruși și cei ucraineni

UPDATE 12.46: Președintele rus Vladimir Putin a anunțat se va concentra pe economia țării, ca urmare a sancțiunilor impuse de țările vestice, scrie AFP.

UPDATE 12.10: Bursa din Moscova va rămâne închisă toată ziua de luni.

UPDATE 11.52: Poșta Rusiei a avertizat cu privire la o creștere a timpului de livrare a coletelor din cauza restricțiilor de zbor

UPDATE 11.43: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Facem apel la Uniunea Europeană să admită imediat Ucraina ca membru în cadrul unei noi proceduri speciale. Sunt convins că Ucraina și-a câștigat dreptul și că acest lucru este posibil”.

UPDATE 11.33: Casele de schimb din Rusia afișează cursuri și de două ori mai mari decât nivelul oficial la care se tranzacționează în piața bancară (vezi foto mai jos) - nivel care oricum se află la un record istoric negativ. Citiți aici mai multe despre reacția piețelor financiare din Rusia în dimineața zilei de luni și măsurile extreme impuse de Banca Centrală.

UPDATE 11.23: Un consilier prezidențial rus a declarat că negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, în apropiere de granița dintre Ucraina și Belarus, vor începe luni la prânz, a informat agenția de presă de stat rusă TASS.

UPDATE 11.18: Ucraina raportează că 4.500 de soldați ruși au fost uciși de la începutul conflictului militar, scrie AFP.

UPDATE 10.00: Liderul Partidului Comunist Francez, Fabien Roussel, a cerut rechiziţionarea vilelor oligarhilor ruşi de pe Coasta de Azur, pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina.

UPDATE 09.27: Armata rusă susține că a obținut superioritatea aeriană în Ucraina și că permite civililor să părăsească Kievul, scrie AFP. De cealaltă parte, oficialii ucraineni susțin că trupele ruse au încetinit „ritmul ofensivei”.

UPDATE 09.00: Facebook și Twitter au eliminat două ferme de troli anti-ucrainene, una dintre ele având legături cu Rusia și alta care avea conexiuni cu Belarus, scrie NBC News, care citează companiile.

UPDATE 08.40: Delegația ucraineană a ajuns în Belarus.

UPDATE 08.20: Presa de stat rusească anunță că mobilizarea din Donețk a încetat.

UPDATE 08.10: Toți ochii sunt ațintiți luni asupra unei întâlniri Rusia-Ucraina, pe măsură ce luptele acerbe continuă pe teren. Cele mai recente evenimente la startul zilei de luni.

Negocieri de pace vor avea loc luni: Delegațiile din Ucraina și Rusia se vor întâlni la granița dintre Ucraina și Belarus, fără condiții prealabile, potrivit Ministerului de Interne de la Kiev. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu se așteaptă la mare lucru de la întâlnire.

Forțele nucleare în alertă maximă: președintele rus Vladimir Putin a ordonat forțelor de descurajare ale țării sale – care includ arme nucleare – să treacă duminică în cea mai mare stare de alertă, menționând că face acest lucri din cauza liderilor NATO care au făcut „comentarii agresive despre țara noastră”. Secretarul de presă al Casei Albe din SUA, Jen Psaki, a spus că mișcarea face parte dintr-un model mai larg de escaladare neprovocată și „amenințări fabricate” din partea Kremlinului.

Închiderea spațiului aerian: Uniunea Europeană închide accesul Rusiei la spațiul aerian al UE, ceea ce înseamnă că toate aeronavele deținute, înregistrate și controlate de ruși nu vor mai putea ateriza, docla sau zbura peste niciun teritoriu al UE.

Criza refugiaților: Peste 368.000 de ucraineni au fugit din țară, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). Aproape 200.000 de refugiați au trecut în Polonia de la începutul invaziei.

Numărul morților în creștere: Un total de 352 de civili în Ucraina au murit în urma invaziei, a anunțat duminică Ministerul de Interne al Ucrainei. Cel puțin 14 dintre cei uciși sunt copii, în timp ce alte 1.684 de persoane au fost rănite.

Victime rusești: Pentru prima dată de la începutul invaziei, autoritățile ruse au recunoscut o serie de morți și răniți în rândul forțelor lor din Ucraina, fără a furniza cifre precise. Rusia a mai susținut că pierderile au fost „considerabil mai mici” decât cele observate în rândul forțelor ucrainene.

Proteste împotriva războiului: autoritățile ruse au reținut aproape 6.000 de persoane pentru că au participat la proteste antirăzboi în toată țara în ultimele patru zile, scrie CNN care citează un site de monitorizare independent.

UPDATE 2:30 Scădere de 20% a rublei, în raport cu dolarul american. Scufundarea monedei rusești vine după sancțiunile economice severe pe care Vestul le-a aplicat țării conduse de Vladimir Putin, ca urmare a atacării Ucrainei, scrie BBC.com.

UPDATE 2:15 Uniunea Europeană vrea ca Ucraina să se alăture blocului comunitar, precizează Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, citată de publicația politico.eu. Ea a oferit o serie de exemple referitoare la legăturile pe care Ucraina le are deja cu UE în diverse sectoare.

UPDATE 2:05 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a comunicat duminică premierului britanic Boris Johnson, într-o convorbire telefonică, că următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina, informează Reuters, care citează un purtător de cuvânt din Downing Street.

UPDATE 1:50 Statul major al forţelor armate ucrainene a descris ziua de duminică drept "un moment dificil" pentru armată, spunând că trupele ruse "continuă să bombardeze aproape în toate direcţiile", transmite Reuters, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 1:35 Negocierile dintre Rusia şi Ucraina vor începe luni dimineaţa devreme la graniţa dintre Ucraina şi Belarus, potrivit informaţiilor furnizate de surse din ambele ţări, citate de presa rusă şi ucraineană, transmite EFE, conform Agerpres.ro.

UPDATE 1:25 Ministerul ucrainean al sănătăţii a anunţat duminică că 352 de civili, dintre care 14 copii, au fost ucişi de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 01:15 Consiliul de Securitate al ONU a adoptat duminică, la cererea ţărilor occidentale, o rezoluţie care convoacă luni în "sesiune specială de urgenţă" Adunarea Generală a ONU pentru ca cei 193 de membri ai săi să decidă asupra invadării Ucrainei de către Rusia, transmite AFP, preluat de Agerpres. Este un eveniment extrem de rar în istoria ONU.

UPDATE 00:05 Berdiansk, oraș situat pe coasta de sud a Ucrainei, cu o populație de 100.000 de locuitori și cu o bază navală la Marea Azov a fost ocupat de către ruși, anunță autoritățile din zonă.

UPDATE 23:40 - Elveţia ar putea decide luni să îngheţe activele ruseşti, a sugerat duminică preşedintele Ignazio Cassis, în faţa presiunii tot mai mari ca această ţară, un hub al comerţului cu hidrocarburi ruseşti şi centru financiar popular în rândul oligarhilor ruşi, să adopte sancţiuni puternice, transmite AFP, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 23:30 Pentru a veni în ajutorul poporului ucrainean puternic afectat de agresiunea militară rusă, Guvernul României împreună cu societatea civilă a demarat acțiuni comune de furnizare de produse medicale și produse de subzistență pentru cetățenii ucraineni. Un prim convoi, format din 3 camioane din dotarea IGSU a pornit către Vama Siret, din Județul Suceava, pentru a oferi autorităților ucrainene medicamente și echipamente medicale (paturi spitalicești, dispozitive medicale).

UPDATE 23:25 UE deblochează 450 de milioane de euro pentru a furniza arme Ucrainei și nu se lasă intimidată de amenințările Moscovei, anunță Josep Borrell, șeful diplomației europene.

UPDATE 22:55 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, spune că oraşul nu este înconjurat din toate părţile de forţele ruseşti, dar că situaţia rămâne foarte tensionată, informează DPA, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 22:50 Plasarea în stare de alertă a forţelor nucleare ruse de către preşedintele rus Vladimir Putin mărturiseşte de fapt că ofensiva sa în Ucraina nu decurge atât de bine pe cât sperase, a apreciat duminică seara ministrul german al apărării, citat de AFP și preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 22:15 Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare fond de acest tip din lume, sancționează și el Rusia pentru invadarea Ucrainei. Prim-ministrul Norvegiei a anunțat că îngheață investițiile rusești și că începe un proces de vânzare a activelor actuale, estimate la finalul anului trecut la 2,83 miliarde de dolari, scrie BBC.com

UPDATE 21:07: Peste jumătate din rezervele băncii centrale ale Rusiei vor fi blocate în urma noilor sancțiuni aplicate de către Uniunea Europeană, anunță Josep Borell, citat de CNN.

UPDATE 20:20
: Vitali Klitschko, primarul Kievului, a anunțat că orașul este încercuit. Acesta a precizat că o evacuare civilă nu mai poate fi posibilă, deoarece toate ieșirile din oraș sunt blocate. ”Suntem la marginea unei catastrofe umanitare”, a declarat primarul Capitalei, potrivit The Guardian. Între timp, rămâne în vigoare interdicția de noapte în Kiev, fiind interzise deplasările pe străzile Capitalei.

UPDATE 19.10 Un depozit de deşeuri nucleare din Kiev a fost lovit de rachete, fără să se producă pagube şi fără să fie detectate scurgeri radioactive. Experţii ucraineni aşteaptă să primească „rapid” rezultatele măsurătorilor nivelurilor de radioactivitate de la depozitul respectiv.

UPDATE 18.54 Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat noi decizii istorice ale UE: cumpără și livrează arme Ucrainei, închide tot spațiul aerian pentru avioanele ruse, interzice organele de propagandă Sputnik și Russia Today.

UPDATE 18.04 Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, respinge amenințările nucleare ale lui Putin: ”Vrea să pună presiune pe noi la negocieri. Nu ne va intimida. Noi mergem la negocieri cu un singur scop: Rusia să se retragă complet din Ucraina”, a declarat Kuleba într-o conferință de presă, potrivit Unian.

UPDATE 17.41 Jens Stoltenberg, șeful NATO, îl acuză pe Vladimir Putin că are ”un comportament iresponsabil”. „Aceasta este o retorică periculoasă. Acesta este un comportament iresponsabil. Şi, desigur, când combini această retorică cu ceea ce face (Rusia) pe teren în Ucraina – poartă un război împotriva unei naţiuni independente, suverane, declanşează o invazie masivă asupra Ucrainei – situaţia devine şi mai gravă”, a apreciat Stoltenberg la programul „State of the Union” de pe CNN.

UPDATE 17.01 Reacția Casei Albe la amenințarea nucleară a lui Vladimir Putin, prin purtătoarea de cuvânt Jen Psaki: ”E un tipar de comportament pe care l-am văzut la președintele Putin pe durata acestui conflict, el inventează amenințări care nu există pentru a-și justifica viitoarele agresiuni. Comunitatea internațională și poporul american ar trebui să se uite la amenințarea lui Putin prin această prismă”.

UPDATE 16.40 SUA denunță anunțul lui Putin privind activarea arsenalului nuclear drept ”inacceptabil”. Declarația aparține ambasadoarei SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield. ”Președintele Putin continuă să escaladeze războiul într-o manieră inacceptabilă”, a spus ea la CBS.

UPDATE 16.20 O explozie a distrus şapte maşini şi a spart ferestrele unui bloc de 16 etaje într-o zonă rezidenţială din capitala ucraineană Kiev, au anunţat duminică autorităţile oraşului, transmite Agerpres. Ucraina a acuzat Rusia că vizează civili în invazia sa asupra ţării, acuzaţie respinsă de Moscova.

UPDATE 15.50 Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării să pună arsenalul nuclear în alertă ridicată după ”anunțurile agresive ale țărilor NATO”. ”Liderii statelor NATO își permit declarații agresive la adresa țării noastre, de aceea ordon Ministrului Apărării și șefului Statului Major să transfere forțele de descurajare ale Armatei Ruse (arsenlul nuclear) în stare de alertă ridicată”, a spus Putin.

UPDATE 15.20 Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au confirmat că se vor întâlni în oraşul belarus Gomel, aproape de frontiera ucraineană, pentru a negocia o posibilă încetare a ostilităţilor, transmite Agerpres. Potrivit consilierului preşedinţiei ruse, Vladimir Medinski, care este şi şeful delegaţiei Moscovei la negocieri, delegaţia rusă face deja deplasarea de la Minsk la Gomel, şi acelaşi lucru îl face şi o delegaţie ucraineană de la Kiev.

UPDATE 15.02 Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor adopta astăzi o a treia rundă de sancțiuni împotriva Rusiei la o întâlnire virtuală, a declarat diplomatul șef al UE Josep Borrell.

UPDATE 14.10 Forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra orașului cheie Harkov, a declarat guvernatorul regional. Într-o postare pe Telegram, Oleh Synyehubov a spus: „Controlul asupra Harkovului este complet al nostru! Forțele armate, poliția și forțele de apărare lucrează, iar orașul este complet curățat de inamic”.

UPDATE 13.20 Ucraina și-a depus cererea împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, într-o postare pe Twitter. „Rusia trebuie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Solicităm o decizie urgentă care să ordone Rusiei să înceteze activitatea militară acum și ne așteptăm să înceapă procesele săptămâna viitoare”, a afirmat Zelenski.

UPDATE 13:15 Rusia oferă Ucrainei un termen limită pentru a se decide cu privire la negocierile de încetare a războiului din Belarus: „Dacă discuțiile sunt respinse, partea ucraineană va purta toată responsabilitatea pentru vărsarea de sânge”.

UPDATE 12.55 Armata ucraineană anunță că a omorât până în prezent aproximativ 4.300 de soldați ruși. Ucrainenii spun au distrus 27 de avioane, 26 de elicoptere, 146 de tancuri și 706 blindate.

UPDATE 12.25 Uniunea Europeană ia în calcul interzicerea zborurilor rusește pe întreg spațiul aerian al blocului comunitar. Majoritatea statelor membre UE și-au închis deja spațiul aerian acestor zboruri, iar o decizie mai formală ar putea fi luată în scurt timp.

UPDATE 12.05 Ucraina urmează să înfiinţeze o „armată IT” care să lupte împotriva atacurilor digitale ruse în Ucraina, anunţă vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov. ”Înfiinţăm o armată IT”, a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, vicepremierul Mihailo Fedorov. ”Vor exista sarcini pentru toată lumea. Continuăm să luptăm pe frontul cibernertic. Prima sarcină este pe canalul specialiştilor cibernetici”, afirmă el.

UPDATE 12.01 Atacul militar rusesc asupra Ucrainei „ar putea fi începutul sfârșitului” pentru președintele Vladimir Putin, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii, Lizz Truss într-un interviu pentru Sky News.

UPDATE 11:53 Google a interzis aplicația mobilă a Russia Today (RT) din magazinul său de aplicații, a anunțat rețeaua internațională de televiziune rusă controlată de stat.

UPDATE 11.35 Finlanda se pregătește să-și închidă spațiul aerian traficului aerian rusesc, potrivit ministrului Transporturilor și Comunicațiilor Timo Harakka. Şeful diplomaţiei daneze, Jeppe Kofod, a anunţat la rându-i că ţara sa îşi închide spaţiul aerian pentru avioanele ruse, inclusiv celor private, adăugând că în cadrul reuniunii prevăzute în aceeaşi zi a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană va susţine "o închidere la scara UE".

UPDATE 11.26 Liderul Belarusului Alexander Lukașenko a cerut Ucrainei să se așeze la masa negocierilor și să poarte discuții cu Rusia, astfel încât Ucraina să nu-și piardă statutul de țarp, a informat agenția de presă rusă RIA, citată de Reuters.

UPDATE 10.55 România va trimite un nou ajutor în Ucraina, în valoare de 3 milioane de euro, constând în: combustibil, veste antiglonț, căști muniție și echipamente militare, alimente, apă și medicamente.

UPDATE 10.35 Lupte de stradă au izbucnit în centrul orașului Harkov, după ce trupele ruse au pătruns în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Oleh Synehubov, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat Harkiv, citat de CNN. Synehubov i-a îndemnat pe locuitorii orașului din est să stea în adăposturi și să nu călătorească nicăieri.„Vehiculele inamicului rus au avansat în orașul Harkov. Inclusiv partea centrală a orașului. Atenție! Nu părăsiți adăposturile!” Guvernatorul Synyehubov.

UPDATE 10.15 Forțele ruse au blocat orașele Herson și Berdiansk și au lansat o nouă lovitură cu rachete asupra infrastructurii militare a Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de BBC.

UPDATE 9.56: Forțele armate ale Ucrainei susțin că au doborât o rachetă de croazieră trasă de pe teritoriul Belarus. Acest lucru a fost anunțat de Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zaluzhny pe Facebook. „În urmă cu câteva minute, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât o rachetă de croazieră trasă asupra capitalei Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus de o aeronavă Tu-22. Aceasta este o altă crimă de război a BS și Federația Rusă”, a scris el.

UPDATE 9.40:O delegaţie rusă a ajuns în Belarus pentru negocieri cu Ucraina, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Kremlinului citat de agenţia Interfax. Potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, din delegaţia rusă fac parte oficiali din Ministerele de externe şi apărării, precum şi de la cabinetul preşedintelui Vladimir Putin. Zelensky a declarat, citat de BBC: „Dacă nu ar fi avut loc nicio acțiune agresivă din Belarus, am putea vorbi la Minsk… alte orașe pot fi folosite ca loc pentru discuții. „Bineînțeles că vrem pace, vrem să ne întâlnim, vrem să se încheie războiul. Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku – le-am oferit rușilor.

UPDATE 9.25:Polonia va pune la dispoziție un tren special pentru a transporta răniții din Ucraina la diferite spitale din Varșovia, a declarat un oficial. „Polonia nu uită de ajutorul pentru Ucraina. Pornim un tren pentru răniții care au suferit în urma operațiunilor militare ale Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Stanisław Żaryn, purtătorul de cuvânt al ministrului coordonator al serviciilor speciale.

UPDATE 9.16: Kievul anunță că înființează o legiune „internațională” pentru străinii care doresc să se ofere voluntari în sprijinul Ucrainei.

UPDATE 9.05: Sunt semnalate lupte pe străzile din Harkov. Trupele ruse au pătruns în oraș în ultima oră, spun oficialii locali. Imaginile de pe rețelele de socializare par să arate câteva unități rusești din oraș. Există, de asemenea, imagini care par să arate cel puțin două vehicule rusești „Tigru” în flăcări în oraș, transmite BBC.

UPDATE 8.50 O explozie a fost auzită în vestul centrului orașului Kiev, după ce o sirenă de raid aerian a sunat în ultima oră și ceva, potrivit BBC.

UPDATE 8.45 Forțele ruse au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, spun oficialii locali, potrivit BBC. Șeful administrației regionale Harkov, Oleg Sinegubov, a spus că vehiculele militare ușoare „au pătruns în oraș”.

UPDATE 03.38: Donald Trump, fostul președinte al SUA, a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia și a spus că se roagă pentru ucraineni, marcând o schimbare bruscă de ton față de retorica avută la începutul acestei săptămâni, când l-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin, scrie The Guardian. Trump a menționat totuși că ”acest dezastru oribil nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă alegerile noastre nu ar fi fost trucate și dacă aș fi fost președinte”.

UPDATE 03.17: Zece cetățeni greci au fost uciși și alți șase răniți în urma bombardamentelor rusești în apropierea orașului ucrainean Mariupol, a anunțat Grecia. Elenii l-au convocat luni pe ambasadorul Rusiei pentru o discuție la Ministerul de Externe, scrie Reuters.

UPDATE 03.10: Soldații ucraineni care apărau Insula Șerpilor (Marea Neagră) ar putea fi încă în viață, potrivit unui comunicat publicat sâmbătă de Serviciul de Grăniceri al Ucrainei (SBGSU). „Credem cu tărie că toți apărătorii ucraineni ai Insulei Șerpilor ar putea fi în viață”, se spune într-o declarație citată de CNN.

Atât președintele Zelenski, cât și SBGSU au declarat vineri că toți soldații au fost uciși după capturarea insulei de către forțele ruse.

UPDATE 02.37: Președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut omologului său din Belarus să ordone rapid trupelor rusești să plece din această țară, scrie NBC News.

UPDATE 02.24: Mai multe postări pe Telegram susțin că Statul Major rusesc a dat ordin ca orașul Kiev să fie cucerit până luni. Responsabilii ruși responsabili de Forțele Aeriene sunt împotriva ordinului, afirmând că acest lucru ar fi posibil doar cu un cost masiv al vieților, dar Statul Major își menține ordinul. ATENȚIE - Informațiile sunt neconfirmate oficial și ar trebui privite cu scepticism.

UPDATE 01.52: Compania petrolieră de stat a Azerbaidjanului, SOCAR, a confirmat că va furniza medicamente și benzină gratuită ambulanțelor și mașinilor de pompieri din Ucraina pe toată durata conflictului, scrie BBC. Mișcarea vine ca urmare a unei convorbiri telefonice între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele azer Ilham Aliyev. Aliyev s-a angajat, de asemenea, să ofere Ucrainei livrări de medicamente și echipamente medicale.

UPDATE 01.49: Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a pledat, într-un interviu acordat cotidianului regional francez Ouest-France, pentru o dublare a cheltuielilor de apărare în Europa, spunând că se teme de un atac rusesc în Polonia, Finlanda sau ţările baltice.

UPDATE 01.25: Un depozit de petrol din Vasilkov a fost lovit de o rachetă și se află în flăcări, informație confirmată de primarul orașului. Video mai jos.

UPDATE 01.22: Administrația Biden tocmai a anunțat formarea unui grup operativ transatlantic al cărui scop este „vânarea și înghețarea activelor” companiilor și oligarhilor ruși – inclusiv „iahturi, conace și orice alte câștiguri obținute ilegal pe care le putem găsi și îngheța”.

UPDATE 01.17: Doua explozii puternice au luminat cerul capitalei ucrainene. Locul exploziilor ar fi avut loc la circa 20 de kilometri de centrul Kievului, conform CNN.

UPDATE 01.11: Elon Musk, fondatorul Tesla, a pus la dispoziția Ucrainei sistemul de sateliți Starlink. Starlink este un sistem de sateliți al căror scop este să pună la dispoziție aproape oricui de pe planetă servicii de internet.

UPDATE (27 februarie) 01.06: Noi sancțiuni împotriva Rusiei au fost anunțate de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. În urma acordului Germaniei, mai multe bănci rusești au fost excluse din programul SWIFT, importurile și exporturile din Rusia devenind mult mai dificile. Măsurile impuse de Uniunea Europeană vizează două mari direcții:

  • Excluderea mai multor bănci rusești de la sistemul SWIFT.
  • Blocarea activelor Bancii Centrale a Rusiei, fapt care va face imposibila lichidarea acestora și îi va bloca tranzacțiile.

UPDATE (27 februarie), 00.07:

Noi sancțiuni împotriva Rusiei au fost anunțate de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. În urma acordului Germaniei, mai multe bănci rusești au fost excluse din programul SWIFT, importurile și exporturile din această țară devenind mult mai dificile. Măsurile impuse de Uniunea Europeană vizează două mari direcții:

  • Excluderea mai multor bănci rusești de la sistemul SWIFT.
  • Blocarea activelor Bancii Centrale a Rusiei, fapt care va face imposibila lichidarea acestora și îi va bloca tranzacțiile.

Sursa Video: Nexta/ Twitter

UPDATE (26 februarie) UPDATE 19.02: Germania a renunțat la blocarea livrării de arme letale de fabricație germană către Ucraina prin țări terțe, relatează BBC. Decizia înseamnă că Țările de Jos vor putea trimite lansatoare de grenade cu propulsie de rachete germane 400 în Ucraina. Este o schimbare majoră în politica germană și ar putea permite o creștere a asistenței militare europene pentru Ucraina, deoarece multe arme din Europa sunt cel puțin parțial fabricate în Germania, ceea ce înseamnă că Berlinul are un cuvânt de spus cu privire la utilizarea și exportul lor.

UPDATE (26 februarie) UPDATE 18.58: Un bombardament rusesc în Donbas a provocat 19 morţi şi 73 de răniţi în regiunea Doneţk din estul separatist al Ucrainei, potrivit administraţiei regionale ucrainene, relatează agenţia Interfax, citată de Agerpres.

UPDATE (26 februarie) UPDATE 18.38: Site-ul Kremlinului este vizat de atacuri cibernetice, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, agenției de știri de stat TASS. potrivit CNN.„Atacurile sunt în desfășurare”, a spus Peskov pentru TASS. „[Site-ul web] pică deseori.” Unele site-uri web ale guvernului rus, inclusiv Kremlinul și Ministerul Apărării, au fost oprite pentru a treia zi la rând.

UPDATE (26 februarie) UPDATE 18.00: Ministerul Apărării al Marii Britanii spune că înaintarea Rusiei a încetinit temporar, probabil ca urmare a „dificultăților logistice acute și rezistenței ucrainene puternice”, relatează BBC. Capturarea capitalei Ucrainei, Kiev, rămâne principalul obiectiv al Rusiei, adaugă britanicii.

UPDATE (26 februarie) UPDATE 17.40: Președintele rus Vladimir Putin are mai mult de 50% „din puterea sa totală adunată acum în interiorul Ucrainei”, a declarat un înalt oficial american al apărării, potrivit CNN.

Știrea inițială: Începerea războiului în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în dimineața zilei de joi, 24 februarie, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. Rusia a cerut Ucrainei ”să depună armele”. Surse internaționale spun că mai multe avioane rusești sunt pe cale să atace mai multe obiective cheie din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin spune că din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că Moscova a aprobat o operațiune militară și a refuzat invitația de a avea discuții diplomatice. ”Astăzi am inițiat o conversație telefonică cu președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost liniște”, a declarat Zelenskiy.

Joe Biden, președintele SUA, a declarat că se roagă pentru locuitorii Ucrainei ”care suferă un atac neprovocat și nejustificat din parte forțelor militare rusești”.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri