Mai mult de jumătate din rezervele băncii centrale ale Rusiei vor fi blocate ca parte a unui nou val de sancțiuni lansat de Uniunea Europeană împotriva țării conduse de Vladimir Putin. Retragerile de la bancomat bat recordurile înregistrate la începutul pandemiei, iar analiștii se așteaptă ca mâine, 28 februarie, rubla să se deprecieze semnificativ.

Mai multe bănci importante din Rusia vor fi excluse din sistemul SWIFT, ca urmare a sancțiunilor UE. Între timp, Banca Centrală a Rusiei a lansat un apel la calm prin care încearcă să risipească temerile rușilor care au început deja să scoată de la bancomat mai mulți bani decât de obicei, situație ce a forțat-o să suplimenteze deja volumul de cash trimis către ATM-uri.

Analiștii se așteaptă ca luni, 28 februarie, când rubla se va deprecia din cauza acestor sancțiuni, oamenii să se înghesuie la bancomate pentru a-și retrage banii.

”Aceste noi sancțiuni probabil vor cauza probleme serioase economiei și sistemului bancar rusesc”, precizează Clay Lowery, vicepreședinte al Institutului pentru Finanțe Internaționale, citat de BBC.

Autoritatea bancară din Rusia spune că are ”resursele și instrumentele necesare pentru a menține stabilitatea financiară și pentru a asigura un sector financiar operațional în continuarea”. Rezervele Băncii Centrale a Rusiei sunt în jur de 630 de miliarde de dolari, iar sancțiunile impuse de occident îi vor bloca posibilitatea de a vinde active în străinătate pentru a-și susține propriile bănci și companii.

Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Canada au anunțat că active ale băncii centrale rusești vor fi înghețate, iar unele bănci din țara condusă de Putin vor fi excluse din sistemul SWIFT.

SWIFT, sau „Societatea Mondială pentru Telecomunicații Financiare Interbancare”, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere rapide, și care fluidizează comerțul internațional.

Băncile care se conectează la sistemul SWIFT și stabilesc relații cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăți. Mesajele sunt sigure, astfel încât instrucțiunile de plată sunt de obicei onorate rapid și fără a fi puse la îndoială. Acest lucru permite băncilor să proceseze cu rapiditate volume mari de tranzacții.

SWIFT a devenit principalul mecanism de finanțare a comerțului internațional. În 2020, în jur de 38 de milioane de „mesaje FIN” SWIFT au fost trimise în fiecare zi prin platforma SWIFT, conform evaluării sale anuale din 2020. În fiecare an, trilioane de dolari sunt transferate folosind sistemul. Citește mai multe despre SWIFT AICI.

Sursa foto: LightField Studios | Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri