In prima sa tranzactie importanta in sectorul petrolier, miliardarul indian Lakshmi Mittal a achizitionat 50% din firma petroliera Caspian Investments Resources, detinuta de grupul rusesc Lukoil, pentru suma de 980 milioane dolari, informeaza presa internationala.

Mittal Investments va prelua si jumatate din datoria grupului din Kazahstan, Caspian Investments Resources (CIR) , care este echivalenta cu 175 milioane dolari, a anuntat Lukoil intr-un comunicat.

CIR detine participatii in cinci zacaminte petroliere din Kazahstan - Alibekmola, Kozhasai, Northern Buzachi, Karakuduk si Arman, a caror productie totala este de peste 40.000 barili pe zi si ale caror rezerve se ridica la 270 milioane barili.

Presedintele Lukoil, Vagit Alekperov, a declarat ca decizia de a vinde 50% din CIR are legatura cu relatiile politice stranse pe care Mittal le are cu Kazahstanul. Responsabilul rus spera ca aceasta alianta va majora sasele Lukoil de a achizitiona noi active in regiune.

Mittal Investments este actionarul principal al companiei Arcelor Mittal, cel mai mare grup siderurgic din lume, detinut de familia miliardarului Lakshmi Mittal.

Kazahstanul face parte din grupul de zece tari identificate de Mittal ca tinte de extindere pe piata productiei de hidrocarburi, exploatare care ar trebui sa se faca in joint-venture cu grupul Oil and Natural Gas Corporation (ONGC).

Mittal si ONGC au cazut de acord in iulie 2005 sa participe prin compania cu capital mixt OMEL (ONGC Mittal Energy Ltd) la exploatarea de hidrocarburi in Angola, Azerbaijan, Congo Brazzaville, Republica Democrata Congo, Indonezia, Kazahstan, Romania, Trinidad si Tobago, Turkmenistan si Uzbekistan.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
RECORD: În Wuhan au fost efectuate 6,5 milioane de teste în 9 zile
Setari Cookie-uri