UPDATE 01:20 Oficialii americani și europeni estimează că Rusia a pierdut aproximativ 2.000 de soldați până acum, potrivit New York Times. Ucraina estimează pierderile rușilor la peste 4.000 de soldați.

UPDATE 01:13 Un grup ucrainean de gherilă cibernetică intenționează să lanseze atacuri de sabotaj digital împotriva infrastructurii critice rusești, cum ar fi căile ferate și rețeaua de electricitate, a declarat pentru Reuters un coordonator al echipei de hackeri.

UPDATE 00:35 Ford își suspendă operațiunile din Rusia, a anunțat compania. Producătorul de autovehicule deține o participație de 50% în Ford Sollers, un joint venture între producătorul auto american și compania rusă Sollers.

UPDATE 00:20 Apple confirmă că a oprit vânzarea produselor sale în Rusia, ca urmare a atacurilor lansate de țara condusă de Vladimir Putin asupra Ucrainei, notează theguardian.com.

UPDATE 22:35 Alţi 235 de militari francezi şi mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, conduşi de colonelul Vincent Minguet, au sosit, marţi, în Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu", alăturându-se celor 40 de militari deja ajunşi în ultimele zile în România, informează Ministerul Apărării Naţionale.

UPDATE 22:00 UE a agreat excluderea a șapte bănci din sistemul SWIFT, însă printre ele nu se află și Sberbank, instituție financiară al cărei acționar este Gazprom, scrie theguardian.com.

UPDATE 21:10 Canada va interzice accesul navelor şi bărcilor de pescuit aflate sub pavilion rus în porturile şi în apele canadiene, a anunţat marţi ministrul Transporturilor, Omar Alghabra, după ce şi Marea Britanie a luat o decizie similară, informează AFP, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 20:40 Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au continuat marţi controalele la 55 de benzinării Lukoil şi magazinele aferente acestora din 22 de judeţe, fiind aplicate 56 de amenzi contravenţionale în valoare totală de aproximativ 600.000 lei şi 29 de avertismente.

UPDATE 20:20 Forțele rusești au intrat în orașul Herson, din sudul Ucrainei, precizează oficialii ucraineni, citați de theguardian.com.

UPDATE 19:55 Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov, a declarat că reprezentanţi ai FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) au oferit informaţii despre cecenii trimişi în Ucraina, ceea ce a ajutat la eliminarea grupului, au relatat marţi mai multe media ucrainene, conform Agerpres.ro

UPDATE 19:40 Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov, a declarat că reprezentanţi ai FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) au oferit informaţii despre cecenii trimişi în Ucraina, ceea ce a ajutat la eliminarea grupului, au relatat marţi mai multe media ucrainene, preluate de Agerpres.ro.

UPDATE 18:45 Rusia a avertizat marţi cetăţenii care locuiesc în proximitatea nodurilor de retransmisie a comunicaţiilor să-şi părăsească locuinţele, iar la scurt timp a bombardat turnul televiziunii din Kiev, a anunţat Ministerul Apărării rus, în timp ce autorităţile ucrainene au anunţat un bilanţ al victimelor de cinci morţi şi cinci răniţi în urma acestui atac, relatează agenţiile internaţionale de presă, preluate din Agerpres.ro.

UPDATE 18:00 Un număr semnificativ mai mare de polonezi, bărbaţi şi femei, vor să se înroleze în armată după ce Rusia a invadat Ucraina, potrivit datelor Ministerului Apărării de la Varşovia, transmite dpa, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 17:25 Armata rusă a lovit turnul televiziunii din Kiev, conform mai multor imagini publicate pe rețelele sociale. Un astfel de atac a fost anunțat de oficialii ruși în decursul zilei pentru a opri atacurile informaționale la adresa țării conduse de Putin.

UPDATE 17:15 Producătorul auto Jaguar Land Rover a anunţat cã va sista livrãrile cãtre Rusia, scrie BBC.

UPDATE 17:00
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, i-a cerut omologului său chinez Wang Yi, într-o discuţie telefonică, să se folosească de legăturile Beijingului cu Moscova pentru a opri invazia militară rusă asupra Ucrainei, a comunicat Ministerul de Externe de la Kiev.

UPDATE 16:30 Forţele separatiştilor proruşi din estul Ucrainei "au ajuns la graniţele provinciei Doneţk a Ucrainei şi s-au alăturat trupelor Federaţiei Ruse, care au luat sub control zonele ucrainene de-a lungul Mării Azov", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, citat de agenţia RIA Novosti

UPDATE 15:47 Ministerul Apărării din Rusia avertizează cetățenii din Kiev că urmează să lanseze rachete ce vor lovi mai multe puncte din capitala ucraineană, ca parte a unor mutări menite să prevină atacurile informatice la adresa Rusiei.

UPDATE 15:42 Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a mulțumit României, Poloniei, Slovaciei și Ungariei pentru primirea refugiaților din Ucraina care au fugit din calea invaziei rusești începută săptămâna trecută. De asemenea, ea a anunțat că UE alocă 500 mil. euro pentru achiziția și livrarea de arme către Ucraina, precum și alte cel puțin 500 mil. euro pentru ajutoare umanitare.

UPDATE 15:22 Nord Stream 2 AG, compania elvețiană deținută de Gazprom care a consuit gazoductul cu același nume, ia în calcul intrarea în insolvență, au declarat surse din piață pentru Reuters. Gazoductul în valoare de 11 mld. dolari a fost finalizat anul trecut și face legătura între Rusia și Germania.

UPDATE 15:00 Kremlinul a declarat că dacă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar da ordin trupelor ţării sale să depună armele, "nu ar mai exista victime" în Ucraina.

UPDATE 14:54 Parlamentul European a acceptat cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană. Procedura specială de admitere a început.

UPDATE 14:40 Nokia va opri livrările către Rusia pentru a respecta sancțiunile impuse țării în urma invaziei asupra Ucrainei, a declarat compania finlandeză, citată de Reuters.

UPDATE 13:54 Italia este gata să impună noi sancţiuni Rusiei după invadarea Ucrainei, inclusiv unele care să-i vizeze pe oligarhi şi să crească presiunea asupra Băncii centrale.

UPDATE 13:24 "Putin trebuie să înțeleagă că propria sălbăticie va fi întâmpinată cu o presiune economică neîncetată și că Occidentul unit va sprijini Ucraina”, a declarat premierul Marii Britanii, Boris Johnson, citat de BBC. Acesa a mai adăgat că este pregătit pentru o criză prelungită.

UPDATE 12:15 Sancţiunile occidentale nu vor determina niciodată Rusia să-şi schimbe poziţia asupra Ucrainei, a comunicat marți Kremlinul.

UPDATE 12:13 Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, spune că invazia Ucrainei de către Rusia va continua până când ”obiectivele vor fi atinse”, informează agențiile ruse de presă.

UPDATE 12:03 Un student din India a fost ucis în bombardamentul Harkiv din această dimineață. Informația este confirmată de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din India.

UPDATE 11:31 Maersk, cea mai mare companie de transport de containere din lume în funcție de mărimea flotei, ar putea suspenda livrările către și dinspre Rusia. Ocean Network Express (ONE), un alt gigant din industria de transport maritim, a oprit deja transporturile.

UPDATE 11:25 Aproximativ 60.000 de oameni din Japonia au donat aproape 2 miliarde de yeni (17,4 milioane de dolari) într-un cont deschis de ambasada Ucrainei în Japonia.

UPDATE 11:02 Belarus nu are de gând să se alăture operațiunii militare a Rusiei în Ucraina, a declarat președintele Alexander Lukașenko. Acesta a negat acuzațiile Kievului conform cărora trupele ruse atacau Ucraina de pe teritoriul Belarus, a informat Belta, agenția de știri a statului.

UPDATE 10:49 Bulgaria va oferi Ucrainei 14 avioane de vânătoare Su-25 și 16 MiG-29. Polonia va oferi 28 de avioane MiG-29, iar Slovacia 12 avioane MiG-29.

UPDATE 10:22 Producătorul auto nipon Mitsubishi Motors a anunţat că poate suspenda producţia şi vânzările sale de maşini în Rusia, deoarece sancţiunile economice impuse acestei ţări ar putea duce la perturbări în lanţul de aprovizionare, transmite Reuters

UPDATE 10:00 O rachetă rusească a ratat cu doar câtiva metri clădirea Guvernului ucrainean din Harkiv. Potrivit autorităților locale, cel puțin 6 persoane au fost rănite, dintre care un copil. Explozia a afectat puternic zona. Video mai jos.

UPDATE 9:30 România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană, a transmis președintele Klaus Iohannis pe Twitter.

UPDATE 8:30 Șefii de stat din opt țări din Europa Centrală și de Est au cerut tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei rapid statutul de candidată la UE, potrivit unei scrisori deschise publicate de Reuters. Țările semnatare sunt: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia.

UPDATE 03:13 Un imens convoi militar rus pare să fi ajuns la periferia Kievului, lungimea acestuia fiind estimată la 64 km (40 mile) potrivit imaginilor companiei de tehnologie spațială Maxar Technologies.

UPDATE 02:25 Atât armata ucraineană cât şi cea rusă au raportat luni pierderi masive în rândurile inamicului, transmite agenția dpa. Armata ucraineană a raportat uciderea a peste 5.000 de soldaţi ruşi şi distrugerea a 191 de tancuri de la începutul războiului. Potrivit surselor ucrainene, au fost distruse 29 de elicoptere şi 29 de avioane ruseşti. La rândul său, ministerul rus al apărării a anunţat că trupele sale au înaintat încă 16 kilometri în interiorul regiunii Lugansk din estul Ucrainei. De la începutul "operaţiunii speciale", aşa cum denumeşte Moscova invadarea Ucrainei, au fost distruse peste 1.000 de obiective ale infrastructurii militare ucrainene, inclusiv peste 300 de tancuri. Cifrele furnizate de ambele părţi nu au putut fi verificate în mod independent.

UPDATE 02:13 Piloți ucraineni au sosit în Polonia pentru a prelua avioane de luptă din țările UE, scrie Politco.

UPDATE 01:13 Președintele american Joe Biden rămâne ferm în angajamentul său de a ține trupele americane în afara conflictului din Ucraina. "Președintele a fost foarte clar când a spus că nu intenționează să trimită trupe americane într-un război împotriva Rusiei”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

UPDATE 00:10 Partidele politice finlandeze se vor reuni marți pentru a discuta despre atacul Rusiei asupra Ucrainei și rolul Finlandei în noul echilibru de putere al Europei. O posibilă aderare a Finlandei la NATO va fi, de asemenea, pe masă, a declarat prim-ministrul Sanna Marin.

UPDATE (1 Martie) 00:07 Associated Press a raportat că Facebook și Instagram restricționează accesul la Sputnik și RT (Russia Today): „Meta restricționează accesul la mass-media de stat rusă”.

UPDATE (28 Februarie) 23:55 Ministrul Transformării Digitale din Ucraina, Myhailo Fedorov, a publicat o imagine cu un camion ajuns în țară ce conține componentele necesare pentru conectarea la internetul oferit de rețeaua de sateliți a lui Elon Musk.

UPDATE (28 Februarie) 23:21 Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan a anunţat luni deschiderea "cât mai rapid" a unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, invocând "crime de război" şi "crime împotriva umanităţii", transmite AFP, preluată de Agerpres.ro.

UPDATE (28 Februarie) 22:50 Departamentul de Apărare al Statelor Unite ale Americii precizează că aproximativ 75% din forțele rusești masate la granițele Ucrainei au intrat pe teritoriul țării conduse de Zelenski, conform BBC.com.

UPDATE (28 Februarie) 22:20 Numărul de refugiaţi care intră în România, în urma conflictului din Ucraina, va depăşi foarte curând 100.000 de persoane, dacă acţiunile militare vor continua la actuala intensitate, estimează surse guvernamentale, conform Agerpres.ro.

UPDATE (28 Februarie) 22:05 Turcia a interzis trecerea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele a tuturor navelor de război, a anunţat luni seară ministrul Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, relatează AFP şi Reuters, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 21:40 Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat disponibilitatea ca România să servească în calitate de hub de distribuţie a asistenţei umanitare pentru Ucraina, valorificând poziţia sa de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, disponibilitate apreciată de liderii prezenţi la o întâlnire la care a participat și președintele american Joe Biden, conform unui comunicat transmis de administrația prezidențială.

UPDATE 21:05 Polonia va susţine procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, a anunţat luni ministrul de Externe polonez, Zbigniew Rau, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că a semnat o cerere oficială pentru aderarea ţării sale la blocul comunitar, relatează Reuters, conform Agerpres.ro.

UPDATE 20:55 SUA au afirmat luni că nu au detectat nicio modificare 'concretă' în postura nucleară a Rusiei de când preşedintele Vladimir Putin a plasat forţele de descurajare în stare de alertă, transmite AFP, conform Agerpres.ro.

UPDATE 20:25 Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dat amenzi de 1,4 milioane de lei operatorilor economici care deţin benzinăriile Lukoil şi Gazprom, precum şi lanţul de magazine Berezka, în urma unor controale realizate luni, conform Agerpres.ro.

UPDATE 19:35 Guvernul britanic a decis să interzică accesul în porturile Regatului Unit pentru navele sub pavilion rusesc, precum şi pentru cele închiriate sau deţinute de ruşi, ca reacţie la invazia din Ucraina, a anunţat luni ministrul Transporturilor de la Londra, Grant Shapps, potrivit AFP şi Reuters.

UPDATE 19:15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, transmite Reuters, preluat de Agerpres.ro.

Știrea inițială: Începerea războiului în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în dimineața zilei de joi, 24 februarie, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. Rusia a cerut Ucrainei ”să depună armele”. Surse internaționale spun că mai multe avioane rusești sunt pe cale să atace mai multe obiective cheie din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin spune că din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că Moscova a aprobat o operațiune militară și a refuzat invitația de a avea discuții diplomatice. ”Astăzi am inițiat o conversație telefonică cu președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost liniște”, a declarat Zelenskiy.

Joe Biden, președintele SUA, a declarat că se roagă pentru locuitorii Ucrainei ”care suferă un atac neprovocat și nejustificat din parte forțelor militare rusești”.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri