Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a mulțumit României, Poloniei, Slovaciei și Ungariei pentru primirea refugiaților din Ucraina care au fugit din calea invaziei rusești începută săptămâna trecută. De asemenea, ea a anunțat că UE alocă 500 mil. euro pentru achiziția și livrarea de arme către Ucraina, precum și alte cel puțin 500 mil. euro pentru ajutoare umanitare.

”Îi vom primi pe ucraineni care trebuie să fugă de bombele lui Putin. În acest sens, vreau să le mulțumesc în special României, Poloniei, Slovaciei și Ungariei. Ne propunem activarea mecanismului de protecție temporară pentru a oferi acestor refugiați un statut sigur și acces la școli, îngrijire medicală și muncă”, a declarat Ursula von der Leyen.

Ea a mai adăugat că ”acesta este un moment al adevărului pentru Europa” și că modul în care UE răspunde astăzi la ceea ce face Rusia va determina viitorul sistemului internațional. ”Trebuie să arătăm puterea care se află în democrațiile noastre”.

Citiți și Noi sancțiuni UE împotriva Rusiei: mai multe bănci rusești au fost excluse din SWIFT

”Nu putem considera că securitatea noastră (n.red. UE) vine de la sine. Trebuie să facem ceva pentru a obține acest lucru. Ne vom folosi bugetul pentru a cumpăra și livra arme unei țări atacate - 500 de milioane de euro pentru a sprijini apărarea Ucrainei. Suma va fi suplimentata cu cel puțin 500 de milioane euro din bugetul UE pentru ajutor umanitar”, spune preşedinta Comisiei Europene,

Von der Leyen a recunoscut faptul că sancțiunile economice asupra Rusiei ar putea afecta și Europa, dar a menționat că europenii trebuie să înțeleagă faptul că trebuie luate măsuri împotriva agresiunii lui Putin.

”Cu viteza luminii, UE a adoptat cel mai mare pachet de sancțiuni din istoria sa. Sunt conștientă că acest lucru va avea un cost și pentru economia noastră. Dar cred că europenii înțeleg că trebuie să ne ridicăm împotriva acestei agresiuni. Investim acum pentru libertatea și independența noastră”, a concluzionat Ursula von der Leyen.

Sursa foto: Twitter / Ursula von der Leyen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri