Premierul suedez, Magdalena Andersson, a făcut cunoscut că guvernul său doreşte să consolideze capacităţile militare ale ţării şi să accelereze reînarmarea acesteia deja în curs, după invazia Ucrainei de către Rusia.

"Capacităţile defensive ale Suediei trebuie întărite, reînarmarea trebuie accelerată", a declarat Magdalena Andersson într-un discurs televizat citat de Agerpres.

"Suedia trebuie să aibă o apărare puternică", a spus ea. Magdalena Andersson a anunţat că guvernul va creşte în continuare cheltuielile sale militare.

"Nu suntem sub ameninţarea directă a unui atac, dar nivelul general de ameninţare a crescut", a subliniat ea.

De la sfârşitul Războiului Rece, Suedia şi-a redus constant cheltuielile militare. Parlamentul a fost de acord să pună în discuţie această politică doar după ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea în 2014.

Suedia a reintrodus serviciul militar obligatoriu în 2017.

În octombrie, ţara a anunţat o creştere cu 40% a bugetului său de apărare, cu 27 de miliarde de coroane (2,5 miliarde de euro) suplimentar între 2021 şi 2025.

Dacă la acestea se adaugă creşterile dintre anii 2014 şi 2020, cheltuielile militare ale Suediei s-au majorat cu 85%, ceea ce ministrul apărării, Peter Hultqvist, a numit "cea mai mare creştere procentuală a cheltuielilor militare de până acum din anii 1950".

Descriindu-se ca o ţară nealiniată, Suedia nu este membră a NATO, dar cooperează strâns cu Alianţa Nord-Atlantică.

Ca şi în Finlanda, dezbaterea asupra unei posibile aderări la NATO a reînviat în ultimele săptămâni. Potrivit unui sondaj publicat de postul public SVT, sprijinul pentru aderarea la NATO a crescut la 41% dintre repondenţi, o cifră istoric ridicată în Suedia
.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri