UPDATE 20:36 - Națiunile Unite au votat cu o majoritate covârșitoare pentru o rezoluție care condamnă invazia Ucrainei de către Rusia și a cerut retragerea imediată a forțelor sale, într-o expresie globală a indignării care a evidențiat izolarea tot mai mare a Rusiei. Într-o sesiune de urgență a adunării generale a ONU, 141 din cele 193 de state membre au votat pentru rezoluție, 35 s-au abținut și cinci au votat împotrivă.

UPDATE 19:52 - Oficialii ruși spun că se așteaptă ca negociatorii ucraineni să sosească la granița polono-belarusă pentru următoarea rundă de discuții de pace, joi dimineață, unde urmează să fie discutată un încetare a focului. Mai multe detalii puteți urmări AICI.

UPDATE 19:11 - Premierul Nicolae Ciucă se întâlneşte miercuri seara, începând cu ora 21:30, cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Detalii AICI.

UPDATE 18:39 - Alexey Mordashov, cel mai bogat om din Rusia și unul dintre miliardarii care au fost vizați în mod direct de sancțiunile UE a demisionat din conducerea grupului TUI, unul dintre cele mai mari conglomerate din industria de turism din lume.

UPDATE 18:06 - Ucraina a acceptat să poarte noi negocieri cu Rusia miercuri seară, anunţă agenţia ucraineană de presă UNIAN, după ce negocierile de luni pentru încheierea unui armistiţiu în urma declanşării invaziei ruse nu au adus un rezultat.

UPDATE 17:20 - Partenerii OPEC și non-OPEC, o alianță energetică influentă cunoscută sub numele de OPEC+, au convenit miercuri să-și mențină planurile de creștere redusă a producției în aprilie, sfidând astfel cererile care solicită o cantitate mai mare de petrol, chiar dacă prețurile au ajuns la nivelul maxim al ultimilor ani, din cauza temerilor de întrerupere a aprovizionării Rusiei, potrivit The New York Times și CNBC.

UPDATE 17:02 -Peste 50 de zboruri de repatriere sunt anunţate, până la acest moment, pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti pentru perioada 2-13 martie. Mai multe informații AICI.

UPDATE 16:31 - Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, se vor afla joi la Bucureşti. Oficialii vor fi primiți de Președintele României, Klaus Iohannis.

UPDATE 15:57: Banca Centrală a Rusiei a anunţat miercuri că suspendă temporar transferurile persoanelor fizice şi juridice străine din unele ţări spre conturile din străinătate, transmite Reuters. Banca Centrală a Rusiei a anunţat miercuri că suspendă temporar transferurile persoanelor fizice şi juridice străine din unele ţări spre conturile din străinătate, transmite Reuters.

UPDATE 15:39: Federaţia Internaţională de Biatlon (IBU) s-a raliat campaniei internaţionale de condamnare a invaziei Ucrainei şi i-a suspendat pe sportivii din Rusia şi Belarus din concursurile de Cupă Mondială. BU a ascultat de recomandarea Comitetului Internaţional Olimpic de a exclude sportivii celor două ţări agresoare din toate competiţiile şi a suspendat calitatea de membru a celor două federaţii din Rusia şi Belarus, începând cu 17 martie.

UPDATE 15:02: Rusia vrea ca fostul președinte ucrainean, Viktor Ianukovici, să fie repus în funcție, potrivit unor rapoarte și surse consultate de BBC. Ianukovici a fost îndepărtat de la putere în 2014, în urma protestelor. Potrivit surselor, Ianukovici s-ar afla la Minsk, în prezent. Este posibil ca Kremlinul să pregătească o campanie astfel încât să îl repună în funcție pe fostul președinte.

UPDATE 14:43: Prețul petrolului a crescut și a atins 113 dolari pe baril pentru prima dată în ultimii opt ani, în oglinda crizei create în Ucraina. Brent, punctul de referință mondial, a crescut cu 5,4% în tranzacțiile recente, până la 110,20 dolari pe baril. La un moment dat, a atins 113,02 dolari, în creștere cu aproape 8% pe zi și a ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie 2014, potrivit CNN.

UPDATE 14:08: Cu un moral slab și afectați de o lipsă de combustibil și alimente, unii soldați ruși din Ucraina s-au predat în masă sau și-au sabotat propriile vehicule pentru a evita luptele, a declarat un înalt oficial al Pentagonului, citat de New York Times. Un jurnalist The Economist confirmă cele de mai sus, citând o sursă din Departamentul de Apărare al SUA.

UPDATE 13:16: Sute de muncitori și localnici ucraineni au blocat accesul trupelor rusești într-o zonă cu risc nuclear crescut, în apropiere de sud-estul orașului Enerhodar. Civilii au fost filmați în timp ce au blocat convoiul rusesc, ținând steagul Ucrainei, scrie CNN. Pentru a bloca drumul au fost folosite și camioane de gunoi.

UPDATE 13:06: Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a evitat să confirme că o a doua rundă de negocieri cu Rusia va avea loc miercuri, aşa cum a sugerat anterior Moscova. "Momentan nu se ştie când vor avea loc noi negocieri", a precizat Kuleba, într-un mesaj video difuzat pe Facebook, scrie Agerpres.ro

UPDATE 12:57: Uniunea Europeană a aprobat un nou set de sancțiuni împotriva Belarusului pentru ajutorul acordat Rusiei, în invazia sa în Ucraina.

UPDATE 11:54: Cea de-a doua rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană privind un posibil acord de încetare a focului în Ucraina poate avea loc astăzi. "Astăzi (miercuri - n.r.), în a doua jumătate a zilei, spre seară, delegaţia noastră se va afla la locul (reuniunii), aşteptându-i pe negociatorii ucraineni", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

UPDATE 11:15: Liderul încarcerat al opoziției din Rusia, Alexey Navalnîi, cere populației să iasă zilnic în stradă pentru a protesta împotriva războiului. ”Putin nu este Rusia. Noi, Rusia, vrem să trăim în pace”, scrie pe pagina sa de Twitter.

UPDATE 11:05: Steagul Ucrainei a fost dat jos de la Ambasada Moscovei, scrie CNN.

UPDATE 11:00: Ministrul Apărării din Ucraina neagă informațiile potrivit cărora orașul Herson este sub ocupație rusă. ”Anumite părți din oraș sunt controlate de ruși, însă orașul nu este complet ocupat”, a declarat acesta, potrivit CNN.

UPDATE 10:51: Rușii fac cozi la bănci și bancomate pentru a retrage bani de teamă că nu vor mai putea face acest lucru din cauza sancțiunilor economice europene (video mai jos).

UPDATE 10:48: Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a apărut într-un nou video, în care avertizează că Rusia nu îi va putea cuceri țara cu bombe și atacuri aeriene. Totodată, acesta a precizat că aproape 6.000 de ruși au fost uciși în timpul atacurilor.

UPDATE 10:37: Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care interzice părăsirea Rusiei cu peste 10.000 de dolari în valută străină. De asemenea, rezidenților ruși le-a fost interzis să ofere nerezidenților valută străină în baza acordurilor de împrumut și să depună valută străină în conturi bancare străine.

UPDATE 09:56: Apple a anunţat că şi-a suspendat vânzarea tuturor produselor sale în Rusia, după ce a luat deja mai multe măsuri ca răspuns la invazia Ucrainei, urmând numeroase companii care au optat să se distanţeze de Moscova.

UPDATE 09:12: Gigantul petrolier american ExxonMobil a anunţat că se va retrage din ultimul său proiect major din Rusia şi nu va mai investi în ţară, urmând astfel exemplul multor concurenţi internaţionali după invazia Ucrainei. În numele unui consorţiu incluzând filiale ale companiei ruse Rosneft, o companie indiană şi o companie japoneză, ExxonMobil gestionează din 1995 proiectul Sakhalin-1, situat în extremitatea de est a ţării, în nordul Japoniei, şi deţine 30% din active.

UPDATE 09:06: VIDEO- Ministerul Apărării din Ucraina anunță că o rachetă a lovit sediul Poliției Naționale din Harkov.

UPDATE (2 martie) 08:46: Ucraina a rezistat încă unei nopți de război, însă luptele continuă, scrie BBC. Soldații ruși au înaintat treptat către orașele Harkov și Kiev. Potrivit armatei ucrainene, au fost aduși și parașutiști ruși, fiind atacate mai multe zone rezidențiale. Oficialii ucraineni mai spun și micul oraș Herson este acum sub ocupație rusă. Între timp, Joe Biden a avut primul discurs despre Starea Uniunii, numindu-l dictator pe Vladimir Putin și anunțând noi sancțiuni, printre care închiderea spațiului aerian pentru toate avioanele rusești.

UPDATE 01:20 Oficialii americani și europeni estimează că Rusia a pierdut aproximativ 2.000 de soldați până acum, potrivit New York Times. Ucraina estimează pierderile rușilor la peste 4.000 de soldați.

UPDATE 01:13 Un grup ucrainean de gherilă cibernetică intenționează să lanseze atacuri de sabotaj digital împotriva infrastructurii critice rusești, cum ar fi căile ferate și rețeaua de electricitate, a declarat pentru Reuters un coordonator al echipei de hackeri.

UPDATE 00:35 Ford își suspendă operațiunile din Rusia, a anunțat compania. Producătorul de autovehicule deține o participație de 50% în Ford Sollers, un joint venture între producătorul auto american și compania rusă Sollers.

UPDATE 00:20 Apple confirmă că a oprit vânzarea produselor sale în Rusia, ca urmare a atacurilor lansate de țara condusă de Vladimir Putin asupra Ucrainei, notează theguardian.com.

Știrea inițială: Începerea războiului în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în dimineața zilei de joi, 24 februarie, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. Rusia a cerut Ucrainei ”să depună armele”. Surse internaționale spun că mai multe avioane rusești sunt pe cale să atace mai multe obiective cheie din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin spune că din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că Moscova a aprobat o operațiune militară și a refuzat invitația de a avea discuții diplomatice. ”Astăzi am inițiat o conversație telefonică cu președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost liniște”, a declarat Zelenskiy.

Joe Biden, președintele SUA, a declarat că se roagă pentru locuitorii Ucrainei ”care suferă un atac neprovocat și nejustificat din parte forțelor militare rusești”.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri