Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat că a ordonat desfăşurarea de forţe suplimentare în sud, la frontiera cu Ucraina, în a şasea zi a invaziei ruse în această ţară.

”Elicoptere şi avioane militare, desfăşurate la Gomel, Baranovici şi Lunineţ, asigură în prezent securitatea acestei frontiere dintre două foste republici sovietice”, a declarat Aleksandr Lukaşenko în cadrul unei reuniuni a consiliului de securitate din Belarus.

El s-a pronunţat în favoarea desfăşurării a "cinci grupuri tactice de batalion pentru a proteja această direcţie" spre sud, grupurile respective cuprinzând de obicei sute de soldaţi, echipaţi cu vehicule blindate şi arme de artilerie.

Aliat al Moscovei, Aleksandr Lukaşenko, 67 de ani, care conduce Belarusul cu o mână de fier din 1994, a dat, totuşi, asigurări că ţara sa nu va participa la ofensiva din Ucraina. "Nu este treaba noastră", a afirmat el.

El a susţinut, de asemenea, desfăşurarea unor forţe suplimentare la frontiera cu Polonia, în vest, pentru a proteja Belarusul de un posibil atac al NATO.

"În niciun caz nu trebuie permisă o invazie a forţelor NATO pe teritoriul belarus şi nici cea mai mică operaţiune a acestora pe teritoriul nostru", a subliniat liderul de la Minsk.

Citește și: O analiză militară REALISTĂ a războiului: Rusia s-a împiedicat serios, dar adevărata mașinărie de... (wall-street.ro)

El a precizat că i-a cerut preşedintelui rus, Vladimir Putin, livrarea suplimentară de sisteme antiaeriene ruseşti S-400, care sunt deja desfăşurate în regiunea Gomel (sud), pentru a le instala la frontiera de vest a Belarusului.

La rândul ei, şefa opoziţiei din Belarus, refugiată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, a anunţat, în cursul nopţii, că lansează o "mobilizare anti-război" în Belarus.

"Trebuie să încetăm să îi privim pe belaruşi ca pe nişte agresori", a declarat în mesaje pe Telegram, îndemnând armata din Belarus fie "să refuze să participe la război, fie să meargă imediat de partea ucrainenilor".

Vezi și: LIVE UPDATE | Război Ucraina: Ziua 7 a conflictului (wall-street.ro)

Ucraina se confruntă cu o invazie rusă de la 24 februarie. Forţele Moscovei au pătruns de pe propriul teritoriu, din Peninsula Crimeea anexată, precum şi din Belarus, unde militari ruşi erau relocaţi de câteva săptămâni, oficial pentru "exerciţii".

Potrivit Minskului, niciun militar din Belarus nu participă la invazie.

Kievul susţine că forţele ruse folosesc teritoriul belarus în atacul lor asupra Ucrainei, mai scrie AFP.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri