Invazia ordonată de Vladimir Putin asupra Ucrainei și retorica acestuia din ultima perioada îi face pe anumiți analiști politici să se îndoiească de raționalitatea liderului rus.

Obsesia lui Putin pentru Ucraina nu este ceva nou. El a lăudat în repetate rânduri unitatea rușilor și ucrainenilor, dar în același timp a criticat guvernul pro-occidental condus de președintele Volodimir Zelenski.

Analiștii politici citați de CNBC spun că afirmațiile recente ale lui Putin îndreptate împotriva guvernului ucraniean nu au niciun sens, reflectând o atitudine irațională și judecată proastă față de conducerea de la Kiev.

Putin este criticat în special pentru referirile fără temei la faptul că conducerea Ucrainei ca este formată din „neonazişti” şi „dependenţi de droguri”, afirmații ce arată iraționalitate.

Citiți și Joe Biden îl numește ”dictator” pe Vladimir Putin și amenință că va confisca averile oligarhilor ruși

”Există clar oameni care în momentul de față se întreabă dacă Putin mai este rațional. Am prieteni ruși, de dreapta, care mi-au scris că sunt șocați de invazia Ucrainei. Iar aceștia sunt oameni care au susținut inițial recunoașterea Donețkului și a Luhansk (republicile autoproclamate) și care au crezut afirmațiile propagandistice, potrivit cărora ucrainenii încercau să ‘curețe’ etnic rușii - ceea ce oricum era o prostie”, spune Max Hess, analist politic în cadrul at AKE International, furnizor global de consultanță în domeniul riscurilor și al securității.

Timothy Ash, strateg pentru piețele emergente la BlueBay Asset Management, consideră că este din ce în ce mai clar că planul lui Putin spera ca încercuirea rapidă a marilor orașe - Kiev și Harkiv – să îl facă pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenski să arunce prosopul.

”Putin a greșit spectaculos din toate punctele de vedere. Nu pot să mă abțin să cred că Putin va plăti prețul acestor greșeli urmând ca, în cele din urmă, să fie forțat să plece din funcție”, a declarat Timothy Ash.

În timp ce încerca să justifice invazia care a început joia trecută, Vladimir Putin a spus că Rusia nu vrea să-și ocupe vecinul, menționând în schimb că obiectivele Rusiei sunt ”demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei, un comentariu considerat pe scară largă ca ridicol de observatorii internaționali.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri