Națiunile Unite au votat cu o majoritate covârșitoare pentru o rezoluție care deplânge invazia Ucrainei de către Rusia și a cerut retragerea imediată a forțelor sale, într-o expresie globală a indignării care a evidențiat izolarea tot mai mare a Rusiei.

Într-o sesiune de urgență a adunării generale a ONU, 141 din cele 193 de state membre au votat pentru rezoluție, 35 s-au abținut și cinci au votat împotrivă, scrie The Guardian.

Putin e susținut doar de Coreea de Nord, Belarus, Siria și Eritreea, acestea fiind statele care au votat împotriva rezoluției ONU de a retrage trupele și de a instaura pacea pe teritoriul ucrainean.

Rezoluția, care a fost co-sponsorizată de 94 de țări, spunea că ONU „deplânge în cei mai puternici termeni agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”. Prin document se solicită de urgență ca „Federația Rusă să înceteze imediat utilizarea forței împotriva Ucrainei” și „să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare”.

Urmărește AICI un LIVE UPDATE cu cele mai importante evenimente din Ziua 7 a războiului declanșat de Rusia în Ucraina

Rezoluția nu este obligatorie din punct de vedere juridic, ci este o expresie a punctelor de vedere ale membrilor ONU, care vizează creșterea presiunii asupra Moscovei și aliatului său, Belarus.

Vineri, Rusia a fost singura țară care a votat împotriva unei rezoluții similare în consiliul de securitate. Pentru că Rusia este una dintre cele cinci puteri cu drept de veto, rezoluția nu a fost menținută, așa că aliații Ucrainei au transmis necesitatea unei adunării generale.

Este pentru prima dată în ultimii 40 de ani când consiliul de securitate susține necesitatea unei adunări extraordinare și doar pentru a 11-a oară, din 1950, a fost convocată o sesiune de urgență a adunării generale a ONU.

A fost convocat în temeiul unei rezoluții „unirea pentru pace”, în care amenințările globale sunt transmise organismului „în cazul în care consiliul de securitate, din cauza lipsei de unanimitate a membrilor permanenți, nu își exercită responsabilitatea principală de a acționa așa cum este necesar pentru a menține pace și securitate”.

-știre în curs de actualizare-

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri