UPDATE 00:55 Casa Albă discută în mod activ despre trimiterea vicepreşedintei Kamala Harris la Bucureşti şi Varşovia în zilele următoare pentru a comunica solidaritatea cu Ucraina, ţară care se confruntă cu o escaladare a invaziei ruseşti, au declarat joi pentru site-ul independent de ştiri The Hill surse apropiate acestor discuţii, conform Agerpres.ro.

UPDATE 00:15 Agenția de rating S&P scade ratingul Rusiei de la BB+ la CCC-, o scădere pusă pe baza risculului de ”default ”, conform BBC.com. Concret, sancțiunile impuse Rusiei de către Vest și USA lovesc economia rusească în așa fel încât agențiile de rating consideră că există riscul ca țara condusă de Putin să nu aibă capacitatea de a-și onora obligațiile financiare. Un astfel de caz s-a înregistrat deja pe 3 martie, când Banca Centrală a Rusiei a refuzat să plătească dobânda pentru o serie de titluri de stat în valoare de 29 de mil. de dolari.

UPDATE 22:50 Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat joi cererea de aderare la Uniunea Europeană, documentul urmând să fie expediat în scurt timp liderilor instituţiilor europene, informează Deschide.md.

UPDATE 22:30 Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a apreciat joi că războiul ''va dura probabil mult timp'' în Ucraina, unde ofensiva militară rusă a intrat în a doua săptămână, relatează AFP, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 21:55 Guvernul britanic a anunţat joi sancţionarea miliardarului rus născut în Uzbekistan Alişer Usmanov, deja marginalizat de clubul de fotbal Everton, şi a fostului viceprim-ministru rus Igor Şuvalov după invadarea Ucrainei de către preşedintele rus Vladimir Putin, relatează France Presse, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 20:50 Banca Centrală a Rusiei (CBR) a refuzat să plătească joi dobânda pentru o serie de titluri de stat în valoare de 29 mld. de dolari. Lipsa capacității de plată sau refuzul unei țări de a plăti dobânda pentru o datorie este foarte rar și are consecințe majore pentru o țară, care nu va mai putea să se împrumute de pe piețele financiare sau va putea să facă acest lucru la dobânzi extrem de ridicate în viitor. Mai multe detalii AICI.

UPDATE 20:00 După runda de negocieri pe care au avut-o în această seară, ucrainenii și rușii au stabilit că vor discuta din nou în curând. Oficialii ucraineni declară că nu au obținut rezultatele dorite, ci doar au stabilit împreună cu partea rusă că este nevoie de culoare umanitare prin care civilii pot fi evacuați, conform theguardian.com.

UPDATE 19:45 Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narâşkin, a declarat joi că este greşit să se vorbească de un Război Rece între Rusia şi Occident, întrucât situaţia a devenit deja "fierbinte", relatează Reuters, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 18:52 Rusia ar plănui execuții publice în Ucraina, după capturarea orașelor, notează Bloomberg, citând un oficial european din serviciile de informații.

UPDATE 18:25 Canada va revoca statutul comercial special al Rusiei şi Belarusului şi, prin urmare, va impune taxe de import de 35% la produsele din cele două ţări, a anunţat joi vicepremierul Chrystia Freeland, relatează AFP, conform Agerpres.ro.

UPDATE 17:35 Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat joi intenţia de a-şi continua "fără compromisuri" ofensiva împotriva "naţionaliştilor" în Ucraina, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său francez, Emmanuel Macron, potrivit Kremlinului, informează AFP. De cealaltă parte, Emmanuel Macron a apreciat că "ceea ce este mai rău abia urmează" în Ucraina, după convorbirea cu Vladimir Putin, care şi-a exprimat "foarte marea determinare" de a-şi continua ofensiva, al cărei scop este "să preia controlul" întregii ţări, potrivit Palatului Elysee, conform Agerpres.ro.

UPDATE 17:05 Ziaristul rus Dmitri Muratov, opozant al Kremlinului şi laureat anul trecut al Premiului Nobel pentru Pace, a cerut joi ''o încetare a focului necondiţionată'' în Ucraina şi a estimat că în urma invaziei ruse împotriva acestei ţări ''există o ameninţare reală a unui război nuclear'', el susţinând că în parlamentul rus a fost prezentat şi un film cu un atac asupra SUA.

UPDATE 15:30 - O navă de marfă sub pavilion estonian s-a scufundat lângă Odessa. Patru persoane sunt date dispărute, scrie Reuters. Este posibil ca nava să fi lovit o mină.

UPDATE 15:13 - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susține că Rusia este gata să poarte discuții de încetare a focului, dar că nu poate permite ca Ucraina să mențină o infrastructură militară care să amenințe Rusia. Totodată, acesta a declarat că Rusia le va permite ucrainenilor să își aleagă guvernul pe care îl doresc.

UPDATE 13:34 - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: ”Trecem acum de la apărare la contraofensivă”.

UPDATE 12:36 - Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov a declarat că vestul se pregătește de război cu Rusia, iar amenințarea nucleară „nu este în capul rușilor”. Întrebat despre crimele de război comise de Rusia în Ucraina, Lavrov a făcut o declarație halucinantă, în care i-a acuzat pe militarii ucraineni că jefuiesc civilii din orașele atacate de ruși, și că îi folosesc ca scuturi umane.

„Nu vom permite ca unele provocări să ne dezechilibreze, să ne scoată din echilibru de forțe, dar dacă vor începe un adevărat război împotriva noastră, atunci trebuie să se gândească cu atenție”, a amenințat Lavrov țările occidentale.

Întrebat despre amenințarea nucleară a lui Vladimir Putin, Lavrov a spus că „sunt declarații ale politicienilor occidentali”. „Ei repetă război nuclear, asta nu este în capul rușilor”, a declarat ministrul de externe al Rusiei.

UPDATE 12:00 - Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie să înceteze, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis, în conferinţa comună cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

UPDATE 11:45 - Ministerul britanic al Apărării informează: Convoiul de vehicule rusești care avansează spre Kiev rămâne la peste 30 km de centrul orașului, fiind întârziat de rezistența fermă a Ucrainei, defecțiuni mecanice și blocaje în trafic. Coloana a înregistrat progrese puțin vizibile în ultimele trei zile.

UPDATE 10:40 - Un depozit de petrol din orașul Cernihiv, nordul Ucrainei, a fost lovit de obuze în timpul unui atac aerian, joi dimineață, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei.

UPDATE 10:20 - Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), un popular post radio rusesc care critică guvernul, va fi închis, a anunțat redactorul-șef al acestuia, Alexei Venediktov.

UPDATE 10:04 - Sportivii cu handicap din Rusia și Belarus nu vor mai putea participa la Jocurile Paralimpice, a anunțat Andrew Parsons, președintele Comitetului Paralimpic International.

UPDATE 09:14 - Ministerul economiei german a aprobat livrarea a 2.700 de rachete antiaeriene Ucrainei, au declarat surse din minister pentru dpa.

UPDATE 09:12 - Academicieni, scriitori, jurnaliști și alți reprezentanți ai societății civile ruse au lansat o rară „scrisoare deschisă” către președintele Vladimir Putin în care „condamnă categoric acțiunilor militare ale Federației Ruse în Ucraina”, notează CNN.

UPDATE 09:05 - China a cerut Rusiei să aștepte până la încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing înainte de a începe o invazie în Ucraina, scrie CNN, care citează un raport al serviciilor secrete occidentale.

UPDATE 08:45 - Moscova și Kiev se pregătes joi pentru a doua rundă de negocieri. Ambele părţi au convenit asupra regiunii Brest din vestul Republicii Belarus ca loc pentru negocieri, iar armata rusă plănuieşte crearea unui "coridor de securitate" pentru a permite trecerea delegaţiei ucrainene.

UPDATE 08:40 - Agențiile internaționale de rating Fitch și Moody's au retrogradat Rusia cu șase trepte la statutul de „junk”, spunând că sancțiunile occidentale pun la îndoială capacitatea țări de a-și plăti datoria publică.

UPDATE 08:35 - Bombardamentele au continuat în Harkiv noaptea trecută. Mai jos, video cu orașul după loviturile de artilerie.

UPDATE 08:19 - Gigantul auto mondial Toyota a anunţat suspendarea "până la noi ordine" a producţiei în Rusia cu începere de vineri, precum şi a importurilor în ţară, invocând "întreruperile în lanţul de aprovizionare" legate de conflictul ruso-ucrainean.

UPDATE 08:14 - Responsabili ucraineni au confirmat în cursul nopţii de miercuri spre joi prezenţa armatei ruse la Herson, ce mare oraş din sudul ţării pe care Moscova a anunţat că l-a cucerit dimineaţă după lupte aprige.

UPDATE 01:05 - Banca Mondială a anunţat suspendarea imediată a tuturor programelor sale de ajutor din Rusia şi Belarus, ca măsură de retorsiune la invazia Ucrainei

UPDATE 00:55 - Statele Unite au denunţat miercuri "retorica provocatoare" a preşedintelui rus Vladimir Putin legată de armele nucleare şi au anunţat, din simţ de "responsabilitate", amânarea unui tir cu rachete balistice prevăzut săptămâna aceasta

UPDATE 20:36 - Națiunile Unite au votat cu o majoritate covârșitoare pentru o rezoluție care condamnă invazia Ucrainei de către Rusia și a cerut retragerea imediată a forțelor sale, într-o expresie globală a indignării care a evidențiat izolarea tot mai mare a Rusiei. Într-o sesiune de urgență a adunării generale a ONU, 141 din cele 193 de state membre au votat pentru rezoluție, 35 s-au abținut și cinci au votat împotrivă.

UPDATE 19:52 - Oficialii ruși spun că se așteaptă ca negociatorii ucraineni să sosească la granița polono-belarusă pentru următoarea rundă de discuții de pace, joi dimineață, unde urmează să fie discutată un încetare a focului. Mai multe detalii puteți urmări AICI.

UPDATE 19:11 - Premierul Nicolae Ciucă se întâlneşte miercuri seara, începând cu ora 21:30, cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Detalii AICI.

UPDATE 18:39 - Alexey Mordashov, cel mai bogat om din Rusia și unul dintre miliardarii care au fost vizați în mod direct de sancțiunile UE a demisionat din conducerea grupului TUI, unul dintre cele mai mari conglomerate din industria de turism din lume.

UPDATE 18:06 - Ucraina a acceptat să poarte noi negocieri cu Rusia miercuri seară, anunţă agenţia ucraineană de presă UNIAN, după ce negocierile de luni pentru încheierea unui armistiţiu în urma declanşării invaziei ruse nu au adus un rezultat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri