Ministerul chinez de Externe a făcut apel către toate părţile să asigure securitatea facilităţilor nucleare din Ucraina, după izbucnirea unui incendiu la o clădire adiacentă celei mai mare centrale nucleare din Europa, pe fondul luptelor intense.

"Vom monitoriza situaţia şi facem apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere, să evite escaladarea şi să asigure securitatea facilităţilor nucleare relevante", a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al MAE chinez Wang Wenbin.

Citește și: Rușii au lovit cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a fost stins

Forţele ruse au ocupat teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a indicat agenţia de stat ucraineană pentru inspectarea siturilor nucleare, care a precizat că personalul asigură în continuare exploatarea centralei "în acord cu exigenţele reglementărilor tehnice privind securitatea în exploatare".

Centrala de la Zaporojie, care furnizează peste o cincime din electricitatea generată în Ucraina, este diferită şi mai sigură decât cea de la Cernobîl, care a fost ocupată zilele trecute de forţele ruse şi care în 1986 a fost scena celui mai grav accident din istoria energiei nucleare, au menţionat analişti citaţi de Reuters.

Agenţia dpa notează că, la conferinţa de presă anuală care a avut loc vineri, înainte de deschiderea unei noi sesiuni a Congresului naţional al poporului, China a evitat să comenteze în legătură cu războiul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt Zhang Yesui a abordat în schimb alte subiecte, inclusiv strategia zero-COVID-19 a Chinei şi livrările de vaccinuri chineze în lume.

El s-a referit de asemenea la relaţiile cu SUA, despre care a spus că trebuie să se bazeze pe "respect reciproc", avertizând Statele Unite să nu submineze încrederea reciprocă şi cooperarea.

În loc să discute despre războiul din Ucraina, purtătorul de cuvânt a răspuns la o întrebare a unui reporter rus despre actualele tensiuni dintre China şi Lituania, spunând că responsabilitatea problemelor din aceste relaţii "îi revine integral Lituaniei".

Beijingul şi-a diminuat relaţiile cu republica baltică exsovietică după ce aceasta din urmă a permis Taiwanului să deschidă un birou de reprezentare folosind acest nume în capitala lituaniană Vilnius.

În cadrul sesiunii parlamentare anuale de la Beijing, care începe sâmbătă şi se încheie pe 11 martie, urmează să fie anunţate noi obiective de creştere, precum şi un buget militar pentru a doua cea mai mare economie a lumii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri