Litera ”Z” scrisă cu alb a devenit un simbol al susținerii invaziei rusești în Ucraina, folosit în cele mai diverse locuri, de la blindajul tancurilor la tricouri. De ce a fost aleasă însă tocmai această literă?

Lideri de la Kremlin, militari, sportivi, dar și oameni obișnuiți din Rusia au început, odată cu invadarea Ucrainei, să afișeze vizibil o literă ”Z” de culoare albă. Gimnastul Ivan Kuliak riscă acum chiar o suspendare de lungă durată pentru că și-a lipit pe echipament acest simbol, după ce a câștigat o medalie la Campionatul Mondial de la Doha.

Ce reprezintă această literă și cum a devenit ea simbolul susținerii invaziei rusești în Ucraina?

Litera ”Z” arată complet diferit în alfabetul rusesc (ca un ”e” de mână întors). Semnul afișat de susținătorii Kremlinului este însă un ”Z” din alfabetul latin, de culoare albă. S-a vorbit despre el prima dată pe 20 februarie, când vehiculele blindate rusești marcate cu această literă au fost văzute la granițele Ucrainei.

Citește și: România, trecută de ruși pe listă țărilor neprietenoase

Au apărut numeroase speculații, dar un specialist al Conflict Intelligence Team (un grup de jurnaliști de investigații din Rusia care monitorizează conflictele în care este implicată țara lor) a afirmat că, în cei 8 ani de zile de când urmărește deplasările forțelor rusești, nu a văzut niciodată acest simbol și nu știe care este semnificația lui.

Alți experți i-au atribuit semnificații practice - simbolul ar ajuta soldații să deosebească vehiculele lor de cele ale inamicului.

Cum a fost folosită litera ”Z” de susținătorii invaziei rusești în Ucraina

Însă litera ”Z” a fost afișată, între timp, și de civili. A apărut pe pancarte, la manifestații de susținere a politicii lui Vladimir Putin, inclusiv la cele din Serbia, a fost purtată de gimnaștii Ivan Kuliak și Svetlana Horkina iar politicieni și ”influenceri” pro-Kremlin, printre care fosta agentă Maria Butina, au afișat-o pe haine.

Un centru pentru copiii suferind de cancer din Rusia i-a pus pe cei mici să formeze litera cu corpurile lor, pe fundalul zăpezii; mulți șoferi ruși și-au pus autocolante cu un ”Z” alb pe mașini; iar magazinul online al rețelei de televiziune Russia Today, controlată de Kremlin, vinde tricouri cu acest simbol la prețul de 1.190 de ruble (mai puțin de 40 de lei, la momentul scrierii acestui articol).

Ce spun experții și oficialii ruși despre litera ”Z” ca simbol al invaziei din Ucraina

Și totuși, ce reprezintă misteriosul ”Z” alb? Nu există încă nicio explicație care să întrunească un consens. Mulți susțin că Z ar veni de la ”zapad” (”vest”, în limba rusă) și ar fi marcat inițial forțele rusești de invazie a căror direcție era spre vest, iar ulterior ar fi devenit un simbol mai general al conflictului cu Occidentul.

Citește și: Război în Ucraina. Psiholog: Avem senzația că agresorul ne pândește la colțul străzii și așteaptă să ne facă și nouă rău

Există totuși și o variantă oficială - de fapt, chiar mai multe. Pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării din Federația Rusă au apărut, începând din 3 martie, o serie de postări care oferă cele mai diferite variante: ”Z de la demilitariZare”, ”Z de la denaZificare” (obiectivele declarate ale invadării Ucrainei) dar și ”Z - spre victorie” (”za pobedâi”, în limba rusă”).

Litera este folosită însă și în contexte mai neașteptate: ”Z de la pace”, ”Z de la adevăr” și ”Z de la sfârșitul războaielor”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri