După peste o săptămână de război devastator, există aproape o competiție între cei care să intermedieze pacea dintre Rusia și Ucraina, însă încrederea președintelui rus Vladimir Putin devine aproape imposibilă, scrie The Washington Post.

Această variantă aproape imposibilă vine de la faptul că însăși invazia asupra Ucrainei sugerează că Putin are o percepție paranoică și frustrată a mediului internațional, în timp ce omologul său, Volodimir Zelenski, a făcut clar faptul că vrea să lupte până la capăt pentru țara sa.

Când conflictul a erupt între Rusia și Ucraina în 2014, după ce Moscova a oferit sprijin separatiștilor proruși din Donbas și a anexat Crimeea, puterile europene Franța și Germania au jucat rolul de mediator în ceea ce s-a numit Formatul Normandia.

Capitala Belarusului a devenit spațiul de negociere care a condus, în cele din urmă, la Acordurile de la Minsk. Cu toate acestea, aplicarea Acordurilor s-a blocat, în parte pentru că Guvernul de la Kiev a perceput că este tratat injust pentru că negocia dintr-o poziție de slăbiciune.

Acum, la exact opt ani mai târziu, ideea că Belarusul mai poate fi o parte neutră nu mai poate fi luată în serios. Șeful de stat belarus Alexander Lukașenko, care depinde de sprijinul Moscovei după ce s-a confruntat cu prosteste masive la adresa leadership-ului său, l-a lăsat pe Puțin să folosească teritoriul țării sale pentru a pregăti atacul.

Deși oficialii ucrainieni au participat la discuțiile de pace cu omologii lor ruși în Minsk, au insistat ca de data aceasta negocierile să fie desfășurate mai aproape de frontierele ucraineano-beloruse.

Între timp, Parisul și Berlinul vor fi probabil de neconceput pentru Puțin ca variante de mediatori, pentru că Germania asigură partea ucraineană cu armament, incluzând sisteme antitank și rachete Stinger.

Franța, de asemenea, le-a oferit ucrainienilor echipamente defensive și mai mult sprijin general. Președintele francez Manuel Macron este singurul lider dintre țările Europei de Vest care păstrează un contact regular cu Puțin, însă nu a dat vreun semnal că Puțin ar fi pregătit pentru negocieri.

La acest moment, [Putin] refuză să renunțe la atacurile asupra Ucrainei, a scris Macron într-un Tweet recent.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri