Gigantul petrolier Shell și-a cerut scuze după ce a cumpărat săptămâna trecută un transport de petrol rusesc la un preț redus, în contextul în care a anunță și că s-a angajat să pună capăt relațiilor care prevăd achiziția de petrol și gaze din Rusia, relatează Reuters, citat de The Guardian.

„Suntem foarte conștienți că decizia noastră de săptămâna trecută de a achiziționa o marfă de țiței rusesc pentru a fi rafinat în produse precum benzină și motorină - în ciuda faptului că a fost luată cu siguranța aprovizionării în prim-planul gândirii noastre - nu a fost cea corectă și ne pare rău”, a declarat, Ben van Beurden, CEO-ul companiei.

Shell a declarat că va opri imediat toate achizițiile spot de țiței rusești și va închide stațiile de service, operațiunile de combustibil de aviație și lubrifianți din țară.

Compania a mai anunțat și că se va retrage din alte asociații cu Rusia „într-o manieră treptată, aliniată cu noile îndrumări guvernamentale”.

Decizia Shell vine după retragerea mai multor companii internaționale importante din Rusia după invadarea Ucrainei.

Zelenski cere boicotarea petrolului rusesc, rușii amenință cu scumpiri

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv impunerea unui embargo pe în ceea ce privește livrările de petrol, relatează BBC.

Vorbind la briefing-ul zilnic, Zelenski spune că invazia arată că „Rusia nu și-a abandonat planurile împotriva Ucrainei” – prin urmare, adaugă el, „avem nevoie de un nou pachet de sancțiuni”.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a cerut, la rândul său, embargouri asupra vânzărilor de energie din Rusia.

„Sursele de energie pe care le importăm plătesc operațiunea militară rusă. Nu putem plăti petrolul și gazele cu sângele Ucrainei”, a declarat Landsbergis la o întâlnire comună cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken la Vilnius.

Între timp, vicepremierul rus şi ministrul energiei Aleksandr Novak a anunțat că preţurile la petrol ar putea trece de 300 de dolari barilul în cazul în care Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană interzic importurile de petrol din Rusia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri