Comisia Europeană (CE) a publicat planuri privind reducerea dependenţei blocului comunitar de importurile de gaze naturale ruseşti cu două treimi anul acesta şi încetarea dependenţei de livrările de combustibil din Rusia "mult înainte de 2030", transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Executivul comunitar va reduce dependenţa trecând la livrări alternative şi extinzând mai rapid energia curată. În mare parte implementarea planurilor va fi responsabilitatea guvernelor naţionale.

"Trebuie să scăpăm de dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia", a declarat luni preşedintele CE, Ursula von der Leyen la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu premierul italian Mario Draghi.

Planul de a pune capăt dependenţei de Rusia survine în contextul temerilor că invazia rusă din Ucraina ar putea afecta aprovizionarea cu energie a UE. Gazul din Rusia este transportat în UE prin teritoriul Ucrainei.

Există de asemenea îngrijorări că Moscova ar putea tăia alimentarea ca reacţie la sancţiunile impuse Rusiei de UE pentru invadarea Ucrainei.

UE importă marea majoritate a gazului natural pe care îl consumă, iar în 2019 Rusia asigura 41% din importurile blocului comunitar. În acel an, peste un sfert din importurile de ţiţei ale UE (27%) şi aproape jumătate din importurile de cărbune şi carburant (47%) proveneau din Rusia.

Von der Leyen a spus că planul Comisiei Europene implică îmbunătăţirea eficienţei energetice a UE, sporirea investiţiilor în producţia de energie regenerabilă şi schimbarea surselor de energie ale UE cu "furnizori mai de încredere".

Propunerea urmăreşte să elimine dependenţa de petrolul şi gazul din Rusia, nu doar să o reducă, a explicat ulterior presei purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

UE şi SUA colaborau încă de dinainte de invazia rusă din Ucraina pentru a garanta furnizări sigure de energie, o alternativă fiind gazul natural lichefiat. SUA sunt deja cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat pentru UE, iar Qatarul a fost identificat de asemenea ca o opţiune.

Sursa foto: Shutterstock / NorthFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri