Până când efectele sancțiunilor nu vor deveni insuportabile pentru populația Rusiei, nu există șansa să vedem o înlăturare a lui Putin sau a regimului său, iar acest lucru nu poate fi atins pe termen scurt, ci pe termen mediu sau lung, potrivit profesorului Ioan Stanomir, expert pe spațiul rus de la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

Sancțiunile economice nu sunt pârghii care să își aibă un efect imediat care să poată opri Rusia din drumul său înspre Kiev și spre distrugerea Ucrainei în termen de câteva săptămâni sau câteva luni.

Lucrurile devin și mai derizorii și apare limpede faptul că regimul de sancțiuni ale Vestului nu poate să ajute efectiv Ucraina în aceste momente, dacă luăm în calcul faptul că sancțiunile occidentale impuse până acum au ocolit comerțul cu gaz și petrol venit dinspre Rusia.

Excepție au făcut SUA și apoi Marea Britanie, care au decis oprirea importurilor cu gaz și țiței abia în ultimele trei zile, lucru numit de Kremlin drept „declarație de război”. Moscova a amenințat, totodată, că barilul de petrol va ajunge la 300 de dolari dacă SUA și UE vor impune un embargo asupra acestor două resurse strategice, fără de care economia rusă ar fi în mare dificultate.

În plus, este improbabil ca restul țărilor occidentale să renunțe la gazul și petrolul Federației Ruse, având în vedere dependența majoră pe care țările din Uniunea Europeană (UE) o au față de Rusia, chiar dacă se încearcă găsirea rapidă de alternative care să facă posibil acest lucru.

Sancțiunile lucrează pe termen mediu și lung, ele nu pot schimba de pe o zi pe alta echilibrul politic în Rusia. Pe de altă parte, în Rusia vorbim despre stabilitatea regimului represiv. Orice răsturnare a președintelui este improbabilă câtă vreme acest regim rămâne represiv.

- Ioan Stanomir, profesor UB specializat pe spațiul rus -

Capacitatea establishmentului politico-administrativ în Rusia de a controla populația și de a opri pe cale violentă eventualele mișcări de nemulțumire sau de revoltă sunt redutabile și este factorul forte pentru care ar fi foarte dificil să putem vedea regimul lui Putin răsturnat.

„Trebuie înțeles că regimul care durează de mai bine de două decenii are o bază represivă formidabilă încă și doar dacă situația se va deteriora grav, dincolo de o limită a suportabilității pentru populație am putea vedea o schimbare în direcția dorită de Occident”, a mai spus specialistul într-un interviu exclusiv pentru wall-street.ro.

Regimul Putin poate fi destabilizat dacă apar tulburări în interiorul cercului de putere, moment de la care lucrurile s-ar complica pentru Putin. Dacă Rusia ar suferi o zdruncinare economică și dacă cei care constituie structura de putere economică, politică, militară și informațională îl vor abandona pe Putin, atunci se poate vorbi despre căderea „Țarului”.

Citește și: Cristian Preda: Putin este același om, acceptat de ruși ca dictator. Să vedem dacă-l vor accepta și ca agresor izolat de toți

Ar fi naivă ipoteza că prăbușirea lui Putin ar însemna liberalizarea Rusiei peste noapte

Chiar dacă Putin ar fi înlăturat de la conducerea Rusiei, lucrurile nu s-ar putea schimba foarte rapid, în așa fel încât regimul să se liberalizeze brusc, iar societatea internațională ar trebui să se mulțumească dacă scapă de agresivitatea extremă a șefului de stat de la Kremlin.

„Într-un regim precum cel condus de Putin, căderea liderului este provocată de cei din cercul său de putere – prin lovituri de palat sau lovituri de stat. Totodată, nu trebuie să ne imaginăm în mod eronat că înlăturarea lui Putin ar conduce peste noapte la instaurarea unei Rusii liberale și democratice”, a declarat Stanomir.

La nivelul leadership-ului sovietic și rus din ultima sută de ani, comportamentele de tip agresiv sunt dominante și au fost foarte rar cazuri de lideri care au arătat capacitatea de a fi moderați în clipele dificile, în viziunea profesorului.

Ceea ce ne dorim la ora actuală este înlăturarea acestui caracter hiperagresiv al liderului regimului de la Moscova, cred că atât putem spera, rezonabil vorbind

Ioan Stanomir, profesor UB specializat pe spațiul rus

Forțele ruse își continuă netulburate marșul și distrugerile

Rusia își continuă marșul într-o manieră mai brutală decât până acum, în ciuda sancțiunilor de până la acest moment cu care a fost lovită. Putin nu a fost deranjat, în invazia sa, nici de starea de nemulțumire și de împotrivire stârnită în societatea rusească, cauzate atât de efectele economice ale sancțiunilor, cât și de oroarea pe care au arătat-o unii ruși față de războiul dus de liderul lor.

Putin nu a avut nicio problemă nici în a pedepsi manifestările publice ale rușilor care contestă invazia, arestând, până la acest moment, mai multe mii de cetățeni.

Planul din Ucraina continuă neabătut. Ceea ce a surprins până acum a fost viteza de înaintare mai mică decât se aștepta. Deocamdată Rusia nu dă semne că ar abandona politica de invazie a Ucrainei. Dimpotrivă, constatăm o intensificare a brutalității bombardamentelor și o intensificare a violenței militare

Ioan Stanomir, profesor UB specializat pe spațiul rus

Decizia de invazie și amenințarea nucleară nu arată că Putin și-ar fi pierdut din capacitatea de a raționa, ci este mai degrabă parte din arsenalul de teroare psihologică al Federației Rusie, dar conducătorii ei știu că orice război termonuclear ar echivala nu doar cu sfârșitul acestei țări, ci și cu sfârșitul unei bune părți a zonei Eurasiatice, consideră Ioan Stanomir.

„Nu aș putea vorbi despre starea de sănătate psihică a lui Putin, însă o ședere prea îndelungată în fruntea unui stat de o asemenea mărime poate să alimenteze complexe de tip cezaric, autocratic și imperial”, spune expertul pe spațiul rus.

Ar fi improbabil să credem că protocolul nuclear va fi activat și că rachetele nucleare vor fi pornite din Rusia, în viziunea profesorului. Din trecutul ultimilor 70 de ani s-a putut conchide că până și în clipele delicate ale Războiului Rece, Uniunea Sovietică s-a ferit să declanșeze unilateral un război nuclear.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri