Războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea duce prețul petrolului la 200 de dolari pe baril până la sfârșitul anului, dar există și scenariul unei scăderi sub 100 de dolari pe baril, arată o analiză XTB Polonia.

Cât de mult se va scumpi petrolul în 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia? O analiză a XTB, unul dintre cei mai mari brokeri de FX și CFD listați la bursă din lume, arată că nu poate fi exclusă o creștere a prețului peste 200 de dolari pe baril.

Cât de mult petrol produce Rusia și cât exportă

Producția de petrol a Rusiei se ridică la aproximativ 10 milioane de barili pe zi, jumătate din aceasta fiind exportată ca țiței și aproximativ 3 milioane de barili pe zi ca produse derivate din petrol. Rusia exportă aproximativ 2 milioane barili pe zi prin conducte și aproximativ 6 milioane de barili pe zi prin cisterne. Exporturile către UE se ridică la aproximativ 4 milioane de barili pe zi, aproximativ 1 milion de barili pe zi fiind exportat prin conducte.

Companiile occidentale încep să se autosancționeze și refuză să cumpere petrol rusesc pe piața spot. Acest lucru ar putea duce la înghețarea a aproximativ 3 milioane de barili pe zi din exporturile rusești.

Citește și: Ministrul Energiei, mesaj pentru calmarea populației: România NU are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării

Aruncând o privire la evoluția istorică, ar fi al cincilea cel mai mare șoc de aprovizionare pentru petrol. Șocul de aprovizionare care a venit după ce Irakul a invadat Kuweitul în anii 1990 a fost mai mare. Situația nu este însoțită de un șoc al cererii deoarece cererea globală de petrol încă nu a revenit la nivelurile prepandemice. Lumea, în special Europa, va încerca să reducă consumul de petrol și, de asemenea, va căuta aprovizionare în altă parte, arată analiza XTB Polonia.

Statistic: Weekly Brent, OPEC basket, and WTI crude oil prices from December 30, 2019 to March 7, 2022 (in U.S. dollars per barrel) | Statista
Find more statistics at Statista

Presupunând că prețurile vor continua să se comporte similar ca în 1990 și 2007-2008, vârful poate fi atins aproape de 150 de dolari pe baril (noi maxime istorice). Desigur, trecutul nu poate fi tratat ca un indicator al viitorului.

Goldman Sachs: prețul mediu al petrolului va fi de 135 de dolari pe baril anul acesta

Goldman Sachs a lansat o analiză interesantă privind prețurile și distrugerea cererii. Goldman Sachs consideră că prețuri ale petrolului de 200 de dolari pe baril ar duce la o piață echilibrată prin distrugerea cererii cu 5-6 milioane de barili pe zi (exporturi rusești). Banca se așteaptă ca prețul petrolului să fie în medie de 135 dolari pe baril în 2022 și să se comercializeze în intervalul de preț de 115 - 175 dolari.

Volumul de 3 milioane de barili pe zi din aprovizionarea înghețată pentru Europa, dacă este răspândit în toată lumea (China importă mai mult din Rusia, Europa caută alte surse), duce la un preț de aproximativ 165 de dolari pe baril. Cu toate acestea, dacă oferta este limitată doar la țările dezvoltate, distrugerea cererii ar putea să nu înceapă până când prețurile nu vor ajunge la 215 dolari pe baril. Trebuie remarcat faptul că distrugerea cererii se termină în recesiune.

Va cumpăra China mai mult petrol rusesc?

China este capabilă să cumpere tot petrolul rusesc pe care Europa nu-l dorește. China importă în prezent aproximativ 10 milioane de barili de petrol pe zi. Cu toate acestea, a importat 12,7 milioane de barili pe zi în vârf. Creșterea importurilor ar putea permite reumplerea rezervelor care au scăzut cu aproximativ 100 de milioane de barili de la vârful din noiembrie 2020.

Rusia exportă cea mai mare parte a petrolului său prin cisterne LR (distanță lungă) și MR (distanță medie). Exporturile rusești de petrol necesită aproximativ 10% din flota globală a unor astfel de nave. China deține de două ori mai multe astfel de tancuri decât este necesar. Cu toate acestea, prețurile mari ale transportului ar putea reprezenta o problemă.

Soluții alternative la petrolul rusesc

Iranul deține aproximativ 100 de milioane de barili de petrol în facilități de stocare în larg. Atingerea unui acord ar putea aduce 0,5 - 1,5% din acest volum.

SUA se află în discuții avansate cu Venezuela pentru ridicarea sancțiunilor petroliere. Venezuela și-ar putea dubla producția, la aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi, dacă sancțiunile vor fi ridicate. SUA intenționează ca petrolul venezuelean să fie livrat direct în Statele Unite, ceea ce ar permite ca 1 - 1,5 milioane de bari pe zi din aprovizionarea SUA să fie livrată în Europa.

Numărul de platforme petroliere active din Statele Unite este de aproximativ 500. În perioada prepandemică era de peste 800. Fiecare platformă activă reprezintă în medie 1.000 de barili pe zi de creștere a producției. Producătorii de șist din SUA ar putea crește producția cu aproximativ 300.000 de barili pe zi în acest an. EIA se așteaptă să fie de 200.000 barili pe zi.

Producția OPEC+ este cu aproximativ 700.000 barili pe zi mai mică decât s-a hotărât. Cu toate acestea, acest scenariu este rezultatul unor probleme legate de restabilirea producției. OPEC are o capacitate liberă de producție de aproximativ 5 milioane barili pe zi, jumătate din aceasta fiind în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Irak.

Cât vom plăti pentru petrol în 2022

Încă nu este sigur dacă Rusia va decide să interzică sau nu exporturile de mărfuri energetice. Cu toate acestea, companiile occidentale au început să se autosancționeze și au oprit achizițiile de petrol rusesc pe piața spot. Dacă o aprovizionare de până la 3 milioane de barili pe zi este înghețată, o creștere a prețului la 150-165 dolari per baril este o posibilitate reală.

Cu toate acestea, dacă o aprovizionare de peste 3 milioane de barili pe zi este înghețată, nu poate fi exclusă o creștere a prețului peste 200 de dolari pe baril. Pe de altă parte, în cazul în care China va stimula achizițiile de petrol rusesc, în timp ce alți producători vor crește producția și vor începe să vândă mai mult în Europa, prețul petrolului ar putea scădea sub 100 de dolari chiar în acest an.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri