Nichelul, esențial în producția de oțel inoxidabil, dar și în cea de baterii pentru mașinile electrice, a ajuns la un preț record, influențat de riscurile de aprovizionare generate de conflictul din Ucraina.

Prețul nichelului a crescut de la 25.000 dolari/tonă la un record de 100.000 dolari/tonă în doar câteva zile pe bursa de metale din Londra, LME, arată o analiză realizată de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe piețele internaționale. Nichelul este folosit în industrie la realizarea oțelului inoxidabil, dar și la autovehiculele electrice, esențial pentru un anume tip de baterii. Importanța sa a crescut odată cu dezvoltarea rapidă a sectorului de mobilitate electrică.

O ipoteză credibilă pare a fi stresul indus de situația de conflict, riscurile generale de aprovizionare în condițiile în care Rusia produce 5-6% din nichelul utilizat în lume și 17% din cel cu grad mare de puritate. În topul producătorilor globali de nichel compania rusă Norilsk este pe locul 1, urmată de Vale, Glencore, cu sediul în Elveția, și BHP din Australia.

Statistic: Distribution of mine production of nickel worldwide in 2019, by country | Statista
Find more statistics at Statista

Sesiunea de pe 8 martie a bursei de metale din Londra a adus schimbări dramatice: după o dublare în doar câteva ore, și o creștere de aproape 400% anul acesta, LME a decis să suspende tranzacționarea. De la un vârf de 101.365 dolari, cotația a ajuns la 80.000 înainte de a fi oprită. Reacțiile au fost puternice: un fond de hedging a decis să se retragă de pe bursă, iar Cliff Asness, unul din fondatorii AQR, firmă de investiții cu active de peste 137 de miliarde de dolari în 2021, a comentat pe Twitter că este unul dintre cele mai rele lucruri văzute în cariera sa.

Segmentul metalelor industriale (considerate de bază) este doar unul dintre cele afectate de conflict, pe lângă cel al energiei, prin petrol și gaze naturale, al îngrășămintelor sau al cerealelor.

Citește și: Războiul din Ucraina nu aduce vești bune pentru economia României. Oportunitățile de care nu putem profita

Anularea tranzacțiilor estimate la 3.9 mld de dolari se poate reflecta și în disponibilitatea fondurilor și investitorilor individuali de a tranzacționa alte produse, inclusiv metale precum cuprul. Nu toată lumea a fost, însă, nemulțumită: prin anularea tranzacțiilor, piața a ”înghețat” la 48.033 dolari/tonă, iar trendul care ducea la costuri enorme pentru producătorii de oțel inoxidabil a fost oprit. Totuși, dacă suspendarea va continua, părțile vor trebui să găsească alternative de tranzacționare, atât pentru cantitățile cu livrare, cât și pentru cele utilizate în gestiunea riscului.

Ce metale s-ar mai putea scumpi, în urma conflictului din Ucraina

În această perioadă, conflictul din Ucraina poate influența, pe lângă prețul gazelor naturale, sau al petrolului, și pe cel al aluminiului, paladiului, titanului sau cuprului, printre altele. Referitor la nichel, producătorii auto sunt atenți la dinamica prețului său: la nivelurile actuale, aproape duble față de începutul anului, costul automobilelor ar putea crește.

Ar însemna noi dificultăți pentru industria auto, după criza logistică, cea a semiconductorilor, riscul de aprovizionare cu neon și piese de la fabrici din Ucraina și Rusia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri