Canalele de social media și grupurile private de mesagerie sunt folosite în Rusia pentru a recruta o nouă brigadă de mercenari care să lupte în Ucraina alături de armată, a dezvăluit BBC într-un material de analiză.

BBC a vorbit cu un mercenar în serviciu și cu un fost luptător cu legături strânse cu una dintre organizațiile de mercenare de top din Rusia, care au împărtășit detalii despre campania de recrutare.

Mercenarul în serviciu a spus că mulți veterani ai organizației secrete Wagner au fost contactați pe un grup privat Telegram cu câteva săptămâni înainte de începerea războiului. Au fost invitați la un „picnic în Ucraina”, cu referiri la degustarea „Salo”, o grăsime de porc consumată în mod tradițional în Ucraina.

Mesajul face apel la „cei cu antecedente penale, datorii, interziși din grupurile de mercenari sau fără pașaport extern” să aplice. Mesajul mai includea și o invitație specială „cei din zonele ocupate de ruși din republicile Lugansk și Donețk și Crimeea – au fost cordial invitați”.

Grupul Wagner este una dintre cele mai secrete organizații din Rusia. Oficial, nu există noțiunea de „a servi ca mercenar este împotriva statului rus”. Sursele citate arată că până la 10.000 de agenți au încheiat cel puțin un contract cu Wagner în ultimii șapte ani.

Rusia are tendința de a se îndepărta de Grupul Wagner, atunci când recrutează noi mercenari

Mercenarul în serviciu care a vorbit cu publicația britanică a spus că noii recruți sunt plasați în unități aflate sub comanda ofițerilor de la GRU, unitatea rusă de informații militare a Ministerului Apărării. El a subliniat că politica de recrutare s-a schimbat și au fost aplicate mai puține restricții. „Ei recrutează pe oricine și pe toată lumea”, a spus el, nemulțumit de ceea ce a descris drept profesionalismul mai scăzut al noilor luptători.

mercenari RusiaSursa foto: Pixabay

El a spus că noile unități care sunt recrutate nu mai sunt denumite Wagner, dar au fost folosite nume noi, precum The Hawks.

Acest lucru pare să facă parte dintr-o tendință recentă de a se îndepărta de reputația grupului Wagner, deoarece „marca este contaminată”, spune Candace Rondeaux, profesor de studii rusești, eurasiatice și est-europene la Arizona State University.

Wagner s-a confruntat cu acuzații repetate de încălcări ale drepturilor omului și crime de război în operațiunile sale din Siria și Libia.

Sursele mercenare care au vorbit cu BBC, au spus că recruții sunt antrenați la baza Wagner din Mol'kino, în sudul Rusiei, lângă o bază a armatei ruse. Pe lângă grupurile private de mesagerie, a existat și o campanie publică în Rusia de recrutare de mercenari.

Pe platforma rusă de socializare VK, o pagină care se descrie ca un specialist în activități de securitate, a postat o reclamă în prima săptămână a invaziei în care se cere ca „gardienii de securitate” din alte țări din fosta Uniune Sovietică să depună cerere pentru „străinătatea apropiată”. Experții militari au spus că aceasta este o referire la Ucraina.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri